zaterdag 3 december 2016

Internet op reis - mogelijkheden -

In principe internetten we niet buiten de deur. Dus niet in de trein, bij de MacDonalds of waar dan ook. Behalve als we op vakantie - camper,  hotel, appartement - zijn. Dan  nemen we altijd onze smartphone en een tablet mee. De telefoon gebruiken we soms om even te bellen, een SMS'je te versturen en om, als er wifi aanwezig is, middels whatsapp wat berichtjes en foto's te versturen. Op de tablet bekijken we vaak weeronline, raadplegen een dienstregeling en downloaden soms de krant.
Ik zei het al, als er wifi aanwezig is. Dat is vaak dramatisch slecht. Gedoe met inlogcodes of helemaal niet kunnen inloggen, traag als stroop etc.. Daarom - gelet op onze wijze van gebruik - toch maar eens wat opties nagegaan en tegen elkaar afgewogen.

In principe zijn er 3 mogelijkheden om het internet op te gaan:
 • via de kabel
  Op de kabel is een modem met router aangesloten, welke ter plaatse, via een kleine (bijv. thuis) of grotere antenne (Access Point) een wifi signaal uitzendt;
 • via de GSM
  De GSM verbinding van je telefoon loopt via GSM zendmasten, welke overal verspreid -in binnen- en buitenland- staan opgesteld. De opstelling is zodanig dat een zo goed mogelijke dekking wordt bewerkstelligd. Het GSM signaal wordt in je telefoon verwerkt middels een GMS module;
 • via de satelliet
  De verbinding met de satelliet wordt gemaakt met behulp van een schotel, waarna een modem met router, via een antenne (Access Point) een wifi signaal uitzendt.

Via de kabel (telefoon, coax of galsvezel)
Wat ik al zei, dikwijls bar slecht. Om je een idee te geven van de internetsnelheid in hotels, kijk eens op de site van Hotelwifitest en vul rechts bovenaan de naam in van een hotel in dat je kent, of bijvoorbeeld je woonplaats. Ter vergelijking kun je op dezelfde site (links bovenaan) ook de snelheid bepalen van je huidige verbinding (waarschijnlijk thuis).
Oorzaken van de dikwijls matige prestaties zijn met name overbelasting, een te grote afstand tot de het antenne van het Access Point en/of afscherming daarvan. Enkele mogelijkheden om dit verbeteren zijn:
 1. Gebruik van een signaalversterkend apparaat dat op enige afstand het draadloze ethernet signaal oppikt versterkt en weer doorstuurt. Je komt ze onder allerlei namen tegen zoals bijvoorbeeld repeater, extender, externe router. Bij de comnsumentenbond lees ik: Ze halveren ruwweg de draadloze snelheid van de router, omdat ze ver van de router staan en ze meestal niet tegelijk kunnen ontvangen en versturen.
 2. Wifi antenne. De kabel van de antenne kan worden ingeplugd op de ethernet- of USB poort van je laptop. Indien mogelijk is het zinvol om de antenne buiten en zo hoog mogelijk te plaatsen.
  Of dit ook bij een smartphone of laptop kan, wil ik dit nog eens navragen. Zowel m'n laptop alsook m'n smartphone beschikken over een (micro) USB uitgang.
 3. Een geschikte plaats zoeken waar de ontvangst wel goed is. Soms is er op het terrein van de camping, in het hotel of appartement een plek waar de wat ontvangst beter is.
Tegen overbelasting van het netwerk is geen kruid gewassen, anders dan dat je op een tijd gaat internetten als alle andere gasten slapen of op de piste zitten.

Via de GSM
We hebben geen vaste databundel, maar om te internetten in het buitenland maken we wel gebruik van een prepaid internet buitenland bundel (in ons geval van Tele2). Als we van het internet gebruik willen maken moeten we een SMS berichtje  naar een bepaald nummer sturen met daarop alleen de benaming van van de bundel waarvan we gebruik willen maken. Binnen Europa kent Tele2 (momenteel !, zie verder onder roamingkosten) de volgende maandbundels:

BenamingGrootteKosten
  EU100  100  Mb
€ 2,-
  EU500  500  Mb
€ 6,-
  EU1000  1000 Mb (1 Gb)
€10,-

NB: onder andere op de website van bellen.com vind je een actueel overzicht van min of meer vergelijkbare aanbiedingen van andere providers.

Door onze smartphone als "Wifi-hotspot" ïn te stellen of gebruik te maken van de "USB-thetering" kunnen we weeronline, dienstregelingen en deregelijke op  de laptop en/of tablet raadplegen.
Klik hier als je wilt weten hoe je hierbij te werk kunt gaan.

Voor-  en nadeel:
Voordeel van deze werkwijze met behulp van de GSM is dat je -als je je een beetje beperkt - voor een gering bedrag, geen last meer hebt van een overbelast netwerk (zie hieronder dataverbruik).
Een probleem kan zijn dat je met je telefoon op de plek waar je bent geen ontvangst hebt, doordat er sprake is van onvoldoende dekking. In dat geval kun je:
 1. Een geschikte plaats zoeken waar de ontvangst wel goed is. Soms is er op het terrein van de camping, in het hotel of appartement een plaats waar ontvangst beter is;
 2. Een prepaid simkaartje aanschaffen van een aanbieder welke gebruik maakt van een netwerk dat ter plaatse wel dekking biedt.
  Hoe je met behulp van je telefoon (android) kunt zien of zo'n netwerk beschikbaar is?
  • Op je telefoon: ga naar Instellingen>Mobiele netwerken >Beschikbare netwerken.
  • Op de site van MobileWorldLive.com kun je zien welke provider in Europa,waar dekking biedt. Als je bij Nederland kijkt zul je zien dat hier alleen KPN, Vodafone, T-mobile en Tele2 genoemd worden. Dat komt omdat alle andere aanbieders (Kruidvat, Hema, Ben etc.) eveneens gebruik maken van één van deze netwerken. Op de site eigenwijsheid.nu  staat aangegeven van welk netwerk jou aanbieder (voorzover geen KPN, Vodaphone of T-Mobile) gebruik maakt. Over Tele2 moet nog worden opgemerkt dat deze alleen voor de 4G modus over een eigen netwerk beschikt. Voor 2G en 3G lift Tele2 mee met T-Mobile.
   Meer informatie met betrekking tot dit aspect vind je op de pagina "Aanbieders en dekking van mobiele netwerken in Europa".
 3. De netmodus van je mobiel wijzigen. Op een Duitse site lees ik dat je de ontvangst vaak kunt verbeteren door de netmodus van je mobiel te wijzigen. Dit door bijvoorbeeld in plaats van 4G of 3G te kiezen voor 2G. Hierdoor wordt weliswaar de internetsnelheid verlaagd, maar als je toch al geen goede ontvangst hebt, kan dat geen probleem zijn (beter iets dan niets, toch?). Voor het wijzigen van de netmodus moet je in de instellingen van je mobiel zijn. Hoe dit te wijzigen kan per apparaat verschillen. Een tweetal voorbeelden (android):
  Samsung Galaxy S6:
 4. Huawei Y300:
  • Ga naar: instellingen > mobiele netwerken >selecteer "alleen 2G-netwerken";
 5. Kijken of een externe GSM antenne aangesloten kan worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van:
  • een  (passieve) antenne adaptor. Ter illustratie van zo'n adaptor (niet van een antenne !), klik hier;
  • Mifi (zie hieronder).
Mifi
In plaats je smartphone kun je ook een zogenaamde "Mifi" als Wifi-hotspot gebruiken.
Een Mifi is een apparaatje waar je een simkaart (abonnement of prepaid) in kunt doen en waarna je net als hiervoor bij je smartphone beschikt over een "Wifi-hotspot" door middel waarvan je verbinding kunt maken met een netwerk en kunt internetten.

Het gebruik van een dergelijk apparaat vooral aanbevolen om in het buitenland hoge roamingkosten te voorkomen. Je kunt dan ter plaatse een prepaid kaartje kopen, hetgeen aanzienlijk goedkoper zou zijn. Door het wegvallen van de roamingkosten is dit voordeel komen te vervallen. Wel kan het apparaat nog handig zijn omdat het soms een aansluitmogelijkheid heeft voor een externe GSM-antenne en je zo de ontvangst kunt verbeteren.

De aanschafkosten van een een Mifi bedragen ca  €50,- à €100,-

Dataverbruik GSM
Afgelopen september heb ik voor het eerst zo'n bundel van 100Mb gekocht. Na een week met de camper te zijn weggeweest hadden we nog geen 10% van ons tegoed verbruikt. Evenwel, de krant downloaden zonder wifi doen we niet. Dan kopen we liever een krant in de tabac of de supermarkt.

Om zelf een indruk te krijgen van je mogelijke verbruik en dus ook van de kosten, zie onderstaand overzicht.

ActiviteitMogelijk verbruik / eenheid
Aantal
(bijv.)
Verbruik
totaal (l week vakantie)
Whatapp bericht versturen /ontvangen 
 1  Kb
100
0,1 Mb
Foto versturen (bijv. via whatsapp) 
 100 Kb
50
5   Mb
E-mail
 50 Kb
10
0,5 Mb
Website bezoeken
(bijv. weeronline en een dienstregeling)
 1 Mb
20
20  Mb
Krant downloaden
100 Mb
5
0,5 Gb
TV kijken 9 Mb /min
500 (min)
4,5 Gb
Youtube / video streamen  5 Mb /min 100 (min )0,5 Gb

Roamingkosten
Als gevolg van nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot "roaming", zijn het afgelopen jaar mobiel bellen, SMS'en internetten, een stuk goedkoper geworden, en vanaf 15 juni 2017 zou bellen, sms'en en internetten in andere EU-landen evenveel moeten kosten als in je eigen land. Voor zover ik begrijp zal dan je verbruik gewoon van je reguliere bundel afgeschreven worden. Of dat nou een vaste of een prepaid bundel is.
Of het vervallen van de roamingkosten ook echt de prijs nog verder zal doen dalen is nog maar de vraag. De vrees bestaat dat de telecombedrijven het verlies aan inkomsten willen compenseren door de binnenlandse tarieven te verhogen.
Al met al blijft het het raadzaam om je verbruik goed in de gaten te houden,.

Via de satelliet
We hebben al een schotel op het dak van de camper staan en binnen het bijbehorende modem. een en anded is alleen geschikt voor tv-ontvangst. Internet is met deze constellatie niet mogelijk.
Naar ik begreep zouden we voor internet weer een andere schotel + modem moeten aanschaffen en een relatief prijzig abonnement bij weer een andere partij. Als illustratie, zie hiervoor het aanbod van de firma's ToowaySatpower en Onastra.

Conclusie
Gelet op de manier waarop wij van het internet met vakantie gebruik maken en het feit dat de roaming kosten in ieder geval aanzienlijk zijn verlaagd, wil ik me voorlopig nog beperken tot:
 • wifi ter plaatse;
Indien onvoldoende -> niet doormodderen maar:
 • gebruik maken van de "USB-thetering" met behulp van onze telefoon;
En in voorkomende gevallen bekijken of:
 • aanpassing van de netmodus soelaas biedt;
 • ter plaatse (of reeds vooraf) een simkaartje kopen van een andere provider die van een ander netwerk gebruik maakt;
 • mocht dit onvoldoende zijn, wellicht dat ik dan nog eens een GSM-antenne aanschaf. 
Experimenteren met een satellietverbinding  lijkt me op zich hartstikke leuk. Maar om nou zoveel geld uit te geven voor alleen een beetje whatsappen, mailen e.d.? Dat wordt hem dus zeker niet.

3 opmerkingen:

 1. Poeh lange blog, er is ook veel te doen over illegaal gebruik van tv kijken.
  Ik ken mensen die de kabel delen, kastje kopen voor 10 euro per maand en dan wereldwijd alles kunnen zien. Dat zou toch verboden moeten worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of je dat zou moeten, verbieden, ik weet het niet. Eigenlijk is het ook een beetje vreemd dat we in één Europa leven, maar we niet -als gevolg van geoblocking - de publieke zenders of "uitzending gemist" van de Fransen, Spanjaarden etc. kunnen bekijken.

   Verwijderen
 2. Ik heb een prepaid smartphone en kan dus eigenlijk niet op internet dacht ik. Alleen als ik bijvoorbeeld bij Bakker Bart ben log ik daar in op hun gratis netwerk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen