dinsdag 2 augustus 2016

Wandelen - Randstad Trail: Schiedam -> Rotterdam -> Capelle Schollevaar (11 juli 2016)


Station Schiedam Centrum (2000)

 

Station Capelle Schollevaar (1981)
Van de wandeling die ons voor vandaag voor ogen staat verwachten we eigenlijk niet zoveel. Achteraf zou blijken dat we dat verkeerd hadden ingeschat. Wat een afwisseling en wat was er veel te zien.

Om kwart over 11 lopen we weg bij het station Schiedam Centrum richting het "Kasteel", met andere woorden het stadion van de voetbalclub Sparta. Daar kunnen we door een hek een glimp opvangen van het inwendige. Er wordt getraind. Zelf heb ik niet zoveel met voetballen, maar "N" des te meer. Dus vandaar dat ik de route erlangs heb gepland.
Het Kasteel
Vervolgens op naar Delfshaven. Net als Schiedam een plaats met een drankverleden. Volgens de reclame is het hier zelfs geboren. Henkes jonge jenever dan wel te verstaan. Wij drinken er evenwel koffie bij café "aan Zet". €3,80 voor een cappuccino en een koffie. Waar vind je dat nog voor die prijs.
Delfshaven
Aan het eind van de Coolhaven komen we langs een sluizencomplex waar op dat moment een paar binnenvaartschepen worden geschut. Om de gang van zaken wat beter te kunnen bekijken lopen we even het terrein op. We worden aangesproken door een geüniformeerd persoon. Kennelijk de sluiswachter. Hij zegt: "zeker toeristen?" Als ik dat beaam, deelt hij mee dat bij de ingang vermeld staat dat het hier "verboden toegang is voor onbevoegden". "Voor uw eigen veiligheid overigens". Ik antwoord dat ik dat kan begrijpen, want tegelijkertijd staar ik in het donkere gat van een onafgedekt scheepsruim. Je zal d'r maar in duvelen. De sluiswachter is overigens de kwaadste niet. Hij vertelt ons nog enkele wetenswaardigheden van de sluis en wat foto's maken mag ook nog.


Bij de Euromast slaan we de hoek om waarna we weer langs de Nieuwe Maas lopen. Het beeldmerk van Rotterdam, de Erasmusbrug springt direct in het oog. Zo ook een tweetal ander prestige projecten aan de overkant van het water, op wat heet de kop van Zuid, het gebouw "de Rotterdam" van Rem Koolhaas en het voormalige cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn, het ss Rotterdam. Het heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat. Het geheel vinden we best wel imponerend, dat zal de bedoeling ook wel zijn, maar daarom nog niet minder fraai. Helaas ontbreekt ons vandaag de tijd om de brug over steken teneinde daar ook nog even rond te kijken. Andere keer maar weer.

Ter hoogte van de Willemsbrug gaan we opnieuw links af en komen terecht in de buurt van de Oude Haven, de Kubuswoningen en de Markthal.
Scheepswerf Oude Haven
We betalen €3,-  om bij de kijk-kubuswoning naar binnen te mogen. Gelijk met een aantal Japanse dames stommelen we de trap op naar boven. De woning maakt op ons een wat hokkerige indruk. Het zijn natuurlijk wel bijzondere huizen, maar bij het inrichten ervan moet je wel erg veel moeite doen om alles wat scheef is weer recht te breien. Gevraagd naar de koopprijs van een dergelijke woning wordt me verteld dat ze voor ongeveer €200.000,- over de toonbank gaan.
Kubuswoningen

Weer buiten vragen dezelfde dames waarmee we ook naar boven gingen of ik nog even een foto van ze wil maken. Natuurlijk wil ik dat. De dames gaan "en groupe" staan, lachen me vriendelijk toe en ik schiet een keer of vier een plaatje. "Thank you". "You're welcome".
Na de Markthal, ook een groots gebouw, door naar het Kralingse bos. We eten er soep, "N" plakt een pleister op de knie van een meisje dat net met haar step gevallen is en genieten van al het groen waar we doorheen lopen. Wat een contrast met het spektakel van de stad kort hiervoor.
Markthal en Laurenskerk
Na een winkelcentrum staan we toch nog onverwacht voor het station Capelle Schollevaar. Maar niet nadat we een uurtje daarvoor nog in de deelgemeente Prins Alexander langs het laagste punt van Nederland zijn gekomen. Volgens opgave 7,10 meter benden NAP. Om dit gedenkwaardige gegeven te memoreren heeft men hier een kunstwerk gesitueerd. Op mij maakt het de indruk alsof ze - toen er gebouwd werd -nog wat betonplaten over hadden. Maar ach, smaken verschillen.

vorige etappe ............ volgende etappe

Karakteristiek van de wandeling
De gehele route loopt over verharde wegen en paden en loopt - hier en daar onderbroken door een park -door een aaneengesloten stedelijk gebied. Horecagelegenheden zijn er meer dan voldoende.  Wij vertrokken om ca 11.1 uur vanaf Station Schiedam en arriveerden om 17.15 uur  bij het Station Capelle Schollevaar. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 21 km.
De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "OsmAnd" welke me goed bevalt.. De app MyTracks die ik hiervoor ook wel gebruikte wordt door Google helaas niet meer beschikbaar gesteld.Indien gewenst M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

3 opmerkingen:

 1. via Zuinigaan kom ik op je blog. Ben een echte R'damse en heb gewoond in de buurt van de parksluizen. Nu in R'dam Alexander. Dit is ook een heel leuk rondje om op de fiets te doen. Mooie en herkenbare foto's. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat het voor jou als echte R'damse ook herkenbaar is. Wij hadden in ieder geval een hartstikke mooie dag waarop we veel gezien en beleefd hebben.

   Verwijderen
 2. Wat leuk dat het zo'n mooie wandeling bleek te zijn boven verwachting!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen