zondag 28 augustus 2016

Wandelen - Randstad Trail: Capelle Schollevaar -> Gouda (26 juli 2016)

Station Capelle Schollevaar (1981)

 

Station Gouda (1984)
Als we op weg naar Capelle Schollevaar, in Amersfoort overstappen, valt het gelijk op. Het is warm. In ieder geval warmer dan toen we van huis gingen. We twijfelen of we maar niet weer de trein terug zullen nemen. Toch maar niet. Zonde van onze dag "vrij reizen". Dus lopen we na aankomst in Cappelle om ongeveer 11 uur door het recreatiegebied "Hitland" richting Moordrecht. 
Hitland
Waar we in de trein al bang voor waren, wordt werkelijkheid. Het recreatiegebied waar we tot aan Nieuwerkerk aan de Ijssel doorheen lopen is.best aantrekkelijk, daar niet van, maar het is er nu te warm. En dan heb je daar toch wat minder oog voor. We zoeken zoveel mogelijk de schaduw op. Op een gegeven moment is er echter geen schaduw meer en moeten we verder, onder langs de dijk van de Hollandse Ijssel.
De Hollandse Ijssel
Bij Moordrecht  hopen we iets te kunnen drinken. Helaas is er niets open, dus dan maar door. Met de pont steken we de Hollandse Ijsel over en komen terecht in Gouderak.

Voor de zekerheid slaan we even linksaf de dorpsstraat in waar we tot onze verrassing cafetaria "Hapsekee" aantreffen. Wij naar binnen. We hebben behoefte aan zout en vocht. We bestellen een patatje en een blikje drinken. Als "N" wil afrekenen zegt de uitbater: "eet dat eerst maar even op, betalen kan straks wel". "Dat  kan hier nog hé". We knappen er behoorlijk van op en nemen daarna nog een ijsje. Zo nou weer verder. Weer wat geleerd. Bij warm weer niet alleen water drinken, maar ook zorgen voor wat zouttoevoer.

Tot aan Gouda vervolgen tenslotte onze weg door de Krimpenerwaard over een zogenaamde "Tiendweg". 
Tiendweg
Op internet lees ik dat:
een tiendweg is op een veenkade aangelegde weg is. De tiendwegen bevinden zich voornamelijk in de veenontginningen in het westen van Nederland, onder andere in de Lopikerwaard, Vijfherenlanden, de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard. Er zijn ongeveer 55 historische tiendwegen bekend in Nederland bekend. Tiendwegen zijn gedateerd tussen 1100 en 1500.
Ook daar weinig tot geen schaduw, zodat we toch wel blij zijn als we Gouda binnen lopen.
Stadhuis van Gouda
 vorige etappe ............ volgende etappe

Karakteristiek van de wandeling
De route loopt over voornamelijk over verharde wegen en paden door een waterrijk weidelandschap. Horecagelegenheid is er halverwege in Moordrecht (niet altijd) en in Gouderak (cafetaria "Hapsekee"). Wij vertrokken om ca 11.00 uur vanaf Station Capelle Schollevaar en arriveerden om 16.00 uur  bij het Station Gouda. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 20 km.

De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "OsmAnd" welke me goed bevalt. Indien gewenst . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten