vrijdag 3 juni 2016

Wandelen - Randstad Trail: Delft -> Maassluis (20 april 2016)

Station Delft (2015)

 

Station Maasluis (1980)
We hebben er even op moeten wachten maar volgens weeronline zou het vandaag een mooie dag moeten worden en dat is het, In de trein naar Delft is het nog wat betrokken maar als we het station uit lopen schijn de zon en het waait nauwelijks. We hebben zin in koffie, we hebben altijd zin in koffie. Daarom lopen we eerst nog even de stad in. Daarna lopen we weer terug naar het station waar we onze voorgenomen wandeling door Midden-Delfland weer oppakken. 
BuitenwaterslootWandel netwerkkaart: Hof van Delfland
Langs de Buitenwatersloot lopen we Delft uit. We hadden van deze sloot niet veel verwacht. Vaak zijn de buitenste regio's van een stad niet de mooiste. Het tegendeel is waar. Het begrip sloot dekt in dit geval dan ook niet de lading. Het is meer een beschut gelegen grachtje, waar het voorjaar al eerder is begonnen dan bij ons. 
Op HodenpijlOp Hodenpijl
Na Delft en de Buitenwatersloot volgen we de Gaag tot aan Schipluiden. Even voor Schipluiden worden we door twee tegemoetkomende wandelaarsters geattendeerd op het kerkje aan de overkant van de vaart. Ze drukken ons op het hart om er toch vooral even binnen te lopen. We volgen hun advies op en komen terecht in een bijster sfeervol gebeuren. Het kerkje maakt deel uit van de buitenplaats "Op Hodenpijl" waar volgens de website:
in vier gebouwen en twee tuinen natuur, cultuur, kunst, gezondheid en welzijn bij elkaar komen.
Het kerkje zelf is overigens als zodanig niet meer in gebruik. Mocht je er toevallig een keer in de buurt zijn, loop er binnen. Van harte aanbevolen.
 
Schipluiden

 
VlaardingervaartVoetveer "de Trekschuit"
Om tenslotte in Maassluis en niet in Vlaardingen uit te komen steken we op een gegeven moment, middels een "doe het zelf" voetveer de Vlaardingervaart over.
 
Maassluis, Grote Kerk De Nieuwe Maas / Waterweg
Langs de Noordvliet bereiken we tenslotte Maassluis en de Nieuwe Maas / Waterweg. 
Voor we weer op de trein stappen eten we nog even wat in een uitspanning aan het water, terwijl we ondertussen naar de langsvarende zeeschepen kijken, de heen en weer varende pont naar het eiland Roozenburg en een groep voortdurend in het water duikende sterntjes (althans ik denk dat het dat zijn).

← vorige etappe ............ volgende etappe →

Karakteristiek van de wandeling
Deze wandeling voert voor het grootste deel over verharde fiets- en wandelpaden, door een schitterend waterrijk polderlandschap. Na Schipluiden kom je tot Maassluis geen horecagelegenheid meer tegen. Wij vertrokken om ca 12.45 uur vanaf Station Delft en arriveerden om 16.45 uur  bij het Station Maassluis. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 14 km.
De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "OsmAnd" welke me goed bevalt.. De app MyTracks die ik hiervoor ook wel gebruikte wordt door Google helaas niet meer beschikbaar gesteld,


Indien gewenst:M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

6 opmerkingen:

 1. Hoe herkenbaar dit waterrijke polderlandschap. Zondag vaar ik over de buitenwatersloot. Hij was vijf jaar niet te gebruiken als doorvaarroute ivm bouw station.

  Vroeger liep deze wandelroute heel anders, door de aanleg van de A4 is deze gewijzigd, ik lees verbeterd.


  Op hodenpijl achteraan heeft een moestuin restaurant. Over het water, hoop ik dat jullie het wandelpad hebben gelopen, daar is de tuinderij annex kippenhouderij, annex vlees fokkerij voor het moestuin restaurant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een prachtig gebied. Zeker zo in het voorjaar. Geniet ervan zondag.

   Verwijderen
 2. Het is een prachtig gebied. Zeker zo in het voorjaar. Geniet ervan zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. volgens mij is deze wel gemarkeerd, het zijn 2 LAW's die je combineert. Zo ben ik ooit ook bij 'Op Hodenpijl' gekomen. Ze hebben ook nog een restaurant in Schipluiden. In Schipluiden ook nog een heerlijke bakker met koffiegelegenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor wat betreft de LAW's zul je gelijk hebben. Maar nu je het er over hebt, bij het uitzetten van deze route en ook onze vorige wandeling - heb ik gebruik gemaakt van het netwerk van wandelknooppunten waar het gebied deel van uitmaakt (zie 4 e foto boven). Het is derhalve uitbundig van markeringen voorzien. De bij deze route passende knooppunten kun je terugvinden op: http://www.recreatiezuidholland.nl/routes/wandelknooppunten/wandelrouteplanner.

   Verwijderen
  2. Je bedoelt Indigo. Heerlijk puur eten. Ze bedienenook de Zoutlandse ophaalbrug. Het is er zo druk, dat ze iemand speciaal in dienst hebben voor de brug.

   Verwijderen