donderdag 18 februari 2016

Olielampjes, lonten vervangen

We hebben twee olielampjes. Nou ja twee? Eén staat er al een aantal jaren ongebruikt, boven op een kast. De lont ervan was opgebrand, dus vandaar. De andere doet het nog maar het zal niet zo lang meer duren voordat ook deze het begeeft. Dat zou best jammer zijn want we vinden ze altijd best wel sfeervol licht geven. Af en toe vroeg ik wel eens rond waar ik eventueel een nieuwe lont zou kunnen kopen, maar tot nu toe zonder resultaat. Ook heb ik wel eens geprobeerd om zelf een nieuwe lont te maken, maar dat was geen succes.
Een week of wat geleden googelde ik nog eens op internet; "lonten, olielamp" of iets dergelijks. Hierop vond ik een website van een winkel in den Haag, de firma Mavaka. Op de site wordt van alles en nog wat aangeboden, waaronder ook katoenen pitten en lonten voor allerlei soorten olielampen.'
Omdat we één dezer dagen toch van den Haag naar Delft wilden wandelen, besloten we om er dan maar gelijk even langs te lopen.
Gisteren was het dan zover en stonden we op de stoep van de firma Mavaka in de Johannes Camphuysstraat 60 in den Haag. Toen we naar binnen wilden stappen bleek de winkel gesloten. Sh...... evenwel te vroeg geklaagd. Op de winkeldeur hing een briefje met daarop de suggestie om even aan te bellen. Dat bleek te werken, want na op de knop van de bel te hebben gedrukt kwam er iemand naar beneden. De deur werd ontgrendeld en we werden uitgenodigd om naar binnen te komen. We kwamen terecht in een nering met een in mijn ogen niet alledaags assortiment.

Boeddha- en Mariabeeldjes, een indiaan, klokken, ouderwetse mechanische deurbellen, tafel- en receptiebellen, vaasjes, vogelkooitjes, Afrikaanse kunst etc, etc. Maar gelukkig ook lonten voor olielampjes en oliestellen. En dat in allerlei vormen en maten, per strekkende meter verkrijgbaar. Voor de zekerheid kocht ik drie verschillende diameters, 5, 6 en 7 mm en betaalde voor 3 meter €6,60.
We praatten nog even na met de verkoper die tevens eigenaar van deze bijzondere winkel bleek te zijn. Zo'n 40 jaar gelden had hij zich hier gevestigd. Collega winkeliers op de andere straathoeken, de bakker, de kruidenier, de slager etc. had hij allemaal weer zien vertrekken. Alleen hij zat er nog. Ongeveer 10 jaar geleden was hij ook van het internet gebruik gaan maken om z'n handel aan de man te brengen en inmiddels verkocht hij via dit medium meer dan middels z'n winkel. Eigenlijk was hij al met pensioen, maar hij vond het leuk om het er nog een beetje bij te doen. De  katoenpitten voor de olielampjes en de oliestellen liet hij in India weven of vlechten. Daar moest hij dan wel een paar honderd kilo (katoen) tegelijk van kopen. Er zouden niet zoveel winkeliers meer in Nederland zijn waar je deze spullen nog kunt krijgen. Hij kende er nog één in Leeuwarden en één in Schiedam met wie hij ook samenwerkte. Deze laatste was echter een paar maanden geleden helaas overleden.
Tenslotte liet hij ons nog een handigheidje zien om een lont opnieuw in de olielampjes aan te brengen.
Weer thuis heb ik m'n olielampje in ere hersteld. Het doet het weer als vanouds. Weliswaar niet met petroleum maar met lampenolie. Want dat laatste heb ik gemerkt stinkt minder en neigt ook minder tot walmen. Wel zou de levensduur van een lont bij het gebruik van petroleum langer zijn, maar met de meters die we gekocht hebben denk ik nog jaren toe te kunnen.

7 opmerkingen:

 1. http://www.olielampen.nl/ hier is ook alles te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Ik vermoed dat dat de winkel in Leeuwarden is, waar de Haagse winkelier uit m‘n stukje het over had.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 2. Wat een bijzondere winkel lijkt me dat! En zo kreeg je ook nog een mooie verhaal te horen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een bijzondere winkel was het zeker. Voor mij was het een echte voltreffer.

   Verwijderen
 3. Wat een heerlijke winkel, lijkt me dat. Geniet jij ook zo van de verhalen van zulke mensen?
  Ik zie het meer dat specialistische producten alleen nog online te koop zijn. Zo ging ik op zoek naar een turnpakje. Dat is in een reguliere winkel niet meer te vinden.

  Je lampjes zijn schitterend! Aan het begin van je verhaal dacht ik aan van die stormlampen, maar deze zijn vele malen mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik geniet daar zeker van en heb gemerkt dat ik ze vooral tijdens onze wandeltochten tegen kom. Ik denk dat ik juist dan wat meer oog heb voor het bijzondere ervan.

   Verwijderen