zaterdag 23 januari 2016

Wandelen: Ommen -> Dalfsen (10 december 2015)

10 December vorige jaar liepen voor de tweede keer een deel van wat de Vechtdalroute wordt genoemd. Een jaar eerder liepen we in oktober al van Mariënberg naar Ommen en dit keer van Ommen naar Dalfsen. Achteraf bezien geef ik aan het eerste stuk de voorkeur dat in mijn beleving wat afwisselender was.

Station Ommen

Ijskelder
Kort na het verlaten van station Ommen passeren we een heuveltje. Op het informatiebordje staat dat het de ijskelder van Huize Het Laar was. Tegenwoordig huizen er vleermuizen. Door een soort brievenbus in de toegangsdeur kunnen ze in en uit vliegen.


Paddenstoelen op rottend hout

Kerk van Vilsteren
Ongeveer halverwege komen we door Viltsteren. In de route beschrijving van de NS-wandeling staat over Vilsteren:
Vilsteren is een  oud esdorp, met de bijbehorende boerderijen, akkers, natte hooilanden en 'woeste' groenden langs de Vecht. Vanaf eind 18e eeuw is hier door opeenvolgende eigenaren een buitenplaats met park, kerk, school, herberg, molen en nieuwe boerderijen gebouwd.
Vilsteren is een enorm groot particulier landgoed. Voor openingstijden van kerk, molen en landgoedcentrum, zie www.landgoed-vilsteren.nl

Huis VilsterenVechtarm
Na Vilsteren steken we via een bruggetje en een sluisje, de Vecht en een een nieuwe verkorte "nevengeul" over. Deze snijdt als het ware een stukje van de Vecht af. Volgens informatie is de nevengeul  hier door het waterschap aangelegd om in geval van hoog water, meer ruimte voor de rivier te maken. Dergelijke projecten kwamen we oktober 2014 ook al in de Biesbosch tegen.

Sluisje in de Vecht
Behalve nat was het behoorlijk koud en winderig. Nergens zagen we een horecagelegenheid waar we even konden pauzeren en moesten dus aan een stuk doorlopen. Mede daardoor was het het laatste stuk best even doorbijten en waren we blij dat we in de stationsrestauratie van Dalfsen weer wat konden opwarmen.
Station Dalfsen

Karakteristiek van de wandeling
Deze wandeling maakt deel uit van het Vechtdal LAW pad (lange afstandswandelpad). Het Vechtdalpad begint in Hoogstede (Duitsland) en eindigt in Zwolle.
Van het traject Mariënberg -> Ommen (16 km) kun je bij NS-eropuit een routebeschrijving en een kaartje downloaden. Verder is de route goed gemarkeerd.

Naar schatting loopt deze etappe voor de ene helft over verharde en de andere helft over onverharde paden. De wandeling biedt mooie vergezichten in een coulissen landschap. De rivier zelf krijg je slechts af en toe te zien. Horecagelegenheid was er - in deze winterse periode - na Ommen pas weer in Dalfsen, Wij vertrokken om ca 11.00 uur vanaf station Ommen en arriveerden om ca 15.00 uur bij station Dalfsen. De totale afstand van de geplande route bedraagt 16 km. Bij beide stations kun je goed parkeren.

Behalve de kaart kun je ook het gpx bestand van de gevolgde route onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel afwisselend de apps "MyTracks" en "OsmAnd". Deze apps bevallen me goed. Wel vind ik de kaarten van "OsmAnd" fraaier en bieden ze wat meer informatie.

 
Indien gewenst:  en/of zie de handleiding Outdoor GPS (My Tracks).

7 opmerkingen:

 1. Mooie regio is het daar hè.
  Het ijshuis doet me denken aan een boek dat ik een keer kreeg: Het ijshuis van Minette Walters. Het is een thriller.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal eens kijken of ik het in de bieb kan vinden.

   Verwijderen
 2. In Vilsteren is ook een horecagelegenheid maar die was misschien op dat tijdstip nog niet open>

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Zo zie je maar weer, dan hebben we deze gelegenheid in ieder geval volledig over het hoofd gezien.

   Verwijderen
 3. via Zuinigaan kom ik op dit blog. Wij hebben in het niet zo verre verleden een paar jaar een seizoensplaats op camping Het Tolhuis gehad. Deze lag net voorbij Vilsteren. Wat een herkenbare foto's, vooral mooie herinneringen aan het sluisje. Daar bloeiden in de zomer de lindebomen. Op de parkeerplaats voor mijn huis staan er velen, dan komen de herinneringen altijd weer terug. Het is daar een prachtige omgeving en hebben veel gefietst. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het herkent en goede herinneringen oproept.

   Verwijderen