maandag 11 januari 2016

Wandelen: Ermelo -> Putten -> Ermelo (2 december 2015)

December vorig jaar hebben nog een tweetal wandelingen gemaakt. Eén van Ermelo naar Putten en weer terug, en één van Ommen naar Dalfsen. Het was er nog niet van gekomen om er wat van op m'n blog vast te leggen. Niet dat het geen mooie wandelingen waren hoor. Integendeel! Daarom bij deze van de eerstgenoemde wandeling alsnog een korte impressie en een gpx-bestand dat je kunt downloaden. De wandeling van Dalfsen naar Ommen volgt ook nog.

Ermelo -> Putten -> Ermelo 
Vanaf het station lopen we in minder dan een kwartier naar het begin van de Oude Arnhemsekarweg. Daar lopen we het bos in. Deze zandweg is nog een restant van een transportroute die in vroeger tijden van Harderwijk naar Arnhem liep. We volgen hem door het bos tot aan Putten. Daar verlaten we de karweg en slaan rechtsaf het dorp in.

Oude Arnhemsekarweg
Het is markt en dus is er redelijk wat volk in het dorp. Voor koffie en erwtensoep lopen we naar binnen bij het naast de markt gelegen restaurant "de Heerdt", dat op dat tijdstip ook nogal wat marktkooplui en bezoekers van de markt trekt.

MarktRestaurant de Heerdt
Na een half uurtje stappen we op en lopen we weer terug richting Ermelo. Dit keer komen we over het landgoed Oud Groevenbeek. Landgoed Oud Groevenbeek (Natuurmonumenten) is eigenlijk helemaal nog niet zo oud, maar wel bijzonder Op wikipedia en een website van Natuurmonumenten staat hierover:
Oud Groevenbeek is een landgoed, gelegen tussen de Gelderse plaatsen Ermelo en Putten. Het ontleent zijn naam aan een spreng, die op het landgoed ontspringt. Op het 224 hectare grote landgoed van de Vereniging Natuurmonumenten staan een landhuis in art nouveaustijl uit 1904, een boerderij (1870), een tuinmanswoning (1905), een wijngaard en diverse bijgebouwen.  
Vroeger was Oud Groevenbeek geheel zelfvoorzienend. In de tuin werden groenten en fruit geteeld. De kasteelachtige watertoren uit 1912 zorgde voor drinkwater voor de villa en het kassencomplex. Het vee op de boerderij zorgde voor vlees en melk. In de druivenkas uit 1915 worden nu nog druiven geteeld, waarvan wijn met de naam ‘Chateau Oud Groevenbeek’ wordt gebotteld.

Vila Oud GroevenbeekDruivenkas

KoetshuisGroevenbeekse heide
Na het landgoed wandelen we nog over de Groevenbeeks heide, waarna we Ermelo weer binnenlopen.

Karakteristiek van de wandeling
Behalve in de dorpen loopt de wandeling volledig over onverharde wegen en paden, door bossen de hei bij Ermelo. Horecagelegenheid is er na Ermelo, weer in Putten. Wij vertrokken om ca 10.15 uur vanaf station Ermelo en waren hier om ca 14.00 uur weer terug. De totale afstand van de geplande route bedraagt 14 km. Bij station Ermelo kun je goed parkeren.
De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Een vergrootte afdruk van onderstaand kaartje kan ook voldoen (in het bos bij Putten staan overal bordjes met straatnamen). Tenslotte kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel afwisselend de apps "MyTracks" en "OsmAnd". Deze apps bevallen me goed. Wel vind ik de kaarten van "OsmAnd" fraaier en bieden ze wat meer informatie.Indien gewenst:  en/of zie de handleiding Outdoor GPS (My Tracks).

2 opmerkingen:

 1. Op basis van de foto's zou ik deze wandeling best willen maken! Het ziet er mooi uit.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen. Moet je in het voorjaar gaan, als alles net weer een beetje groen wordt. De markt in Putten is op woensdag.

   Verwijderen