woensdag 6 januari 2016

KopieID app

Onlangs overkwam het me weer en het gebeurd altijd onverwacht. In een hotel in Parijs werd m'n ID-kaart gevraagd om er een kopie van te kunnen maken. Ik stond weer een beetje te klungelen; wist niet meer precies wat te doen. Dat moet voortaan anders.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert in dergelijke gevallen om altijd je burgerservicenummer onleesbaar te maken en om tevens op het kopie aan te geven, voor wie en wat hij bedoeld is. Ter vergemakkelijking van een en ander, is door Binnenlandse Zaken de app "KopieID"ontwikkeld.

Op  een site van de Rijksoverheid staat hierover vermeld:
het plegen van identiteitsfraude plegen moeilijker als mensen hun identiteit beter beschermen. Om mensen hierbij te helpen heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de KopieID app gelanceerd, waarbij mensen met hun smartphone gemakkelijk een veilige kopie van hun identiteitsbewijs kunnen maken. 
In de KopieID app worden mensen erop gewezen om op de kopie hun BSN door te strepen en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. Fraudeurs gebruiken kopieën van documenten van onschuldige burgers om een andere identiteit aan te nemen. Deze kopieën gebruiken ze bijvoorbeeld bij het openen van bankrekeningen of bij het misleiden van andere mensen via Marktplaats.
De app is via de App Store, Play Store of Windows Phone Store te downloaden.

Ik heb hem maar eens uitgeprobeerd. Hij werkt als volgt:
  1. Via de app maak je een foto met je smartphone. Bijvoorbeeld van je rijbewijs; 
  2. Vervolgens wordt je in de gelegenheid gesteld om met je vinger je burgerservice- nummer (en/of andere info) zwart te maken; 
  3. Daarna kun je nog aangeven waarvoor de kopie bedoeld is. Deze info wordt als een watermerk, over de afbeelding heen weergegeven (zie afbeelding);
  4. Tenslotte kun je de kopie opslaan of gelijk versturen naar de organisatie of instelling die erom heeft gevraagd (en waar je niet onder uit kunt).
Voor mij een prima app. Ik laat hem op m'n telefoon staan. Wellicht ook iets voor jou?


1 opmerking: