vrijdag 16 oktober 2015

Wandelen - Randstad Trail: Voorhout -> Leiden (+ stadswandeling, 8 oktober)

Station Voorhout (1997)

 

Centraal Station Leiden (1996)
Als we per trein in Voorhout arriveren lopen we gelijk door naar Herenstraat no 52, waar de lunchroom "Ons Genoegen" zich bevindt. We waren daar twee weken geleden ook al eens geweest en toen had "N" gezien dat ze daar zelfgemaakte "Carrot Cake" verkochten. Dus vandaar.
Na het nuttigen van de "Carrot Cake" welke volgens "N" zeer is aan te bevelen, lopen we weer terug naar het station en gaan we verder met onze route door de Randstad. Het eerste stuk lopen we door de woonwijken van Voorhout en over een industrie terrein. Middels een viaduct kruisen we de A44, waarna de omgeving wat meer begint te lijken op dat, waarom we feitelijk op pad zijn gegaan.

Huis te Warmont
Voor we een eind verderop (alweer) de Haarlemmertrekvaart oversteken, wandelen we eerst over het landgoed van het huis te Warmont en door de Dorpsstraat van het gelijknamige dorp. Als je de sfeer van een dorpsstraat nog wilt proeven, dan kun je daar terecht. Een beetje zoals Wim Sonnevelt die bezingt in zijn lied "het Dorp".

Voormalige dorpsschool

In het verlengde van de dorpsstraat komen we langs een huis waar volgens het opschrift de schilder Jan Steen, je weet wel, die van het huishouden van... een aantal jaren (1656 - 1660) heeft gewoond en gewerkt. Ik kan het mis hebben, maar ik vermoed dat het huis er destijds heel anders dan nu moet hebben bijgelegen. Tussen sompige velden en meren.

Langs de Haarlemmer trekvaart

Een tijdje volgen we de Haarlemmer trekvaart, slaan rechtsaf en vervolgens over de buitenplaats van kasteel "Oud Poelgeest en een stukje door de Leidse Hout. Dan, nog vrij onverwacht, bereiken we het Leids Universitair Medisch Centrum en het nabijgelegen Centraal Station.Stadswandeling
Vanaf het Centraal Station lopen we nog een rondje door de binnenstad van Leiden. Veelal door smalle straten en nauwe steegjes. Dan weer langs grachten en singels.

Hofjes. Leiden heeft er wel dertig. Bij één ervan, het Sint Salvatorhofje duwen we de poort open en gaan naar binnen. Altijd weer verrassend hoe het rumoer van de stad achter de toegangspoort wordt buitengesloten. Blijkens een informatie bordje was het hofje (1639) bedoeld voor Rooms-Katholieke "Eerlicke Maechden ofte Weduwen", maar wonen er thans studenten. Er zijn slechtere plaatsen om je studietijd door te brengen.

Gravesteen
Achtereenvolgens komen we onder andere nog langs het museum de Lakenhal, het oude gemeentehuis, de restanten van de burcht van Leiden, het vroegere weeshuis waar thans het museum voor geo- en mineralogie is gevestigd, de Hooglandse kerk, het voormalige gerechtsgebouw en gevangenis het Gravesteen, en de Pieterskerk. Allemaal prachtige gebouwen en instellingen waar de geschiedenis als het ware van afspat.

Als we langs het academiegebouw van de universiteit lopen, zien we net de afloop van een promotie. De promovendus poseert voor de poort met z'n bul. Samen met vrienden, familie etc. gaat'ie op de foto. Zal daar dagelijkse kost zijn.

Een rondje van zo'n uur of twee is echt te kort. Toch stoppen we ermee. We hadden best nog in de Hortus Botanicus willen kijken of een blik in de Hooglandse kerk willen werpen. Maar we zijn moe en lopen weer terug naar het station. Andere keer maar weer.
← vorige etappe ............ volgende etappe →

Karakteristiek van de wandeling
De wandeling gaat vrijwel volledig over verharde wegen en paden en voert voor het grootste gedeelte door een verstedelijkt en redelijk waterrijk gebied. Horecagelegenheid is er meer dan voldoende. Wij vertrokken om ca 11.30 uur vanaf Station Voorhout en arriveerden om 17.00 uur (voor de tweede keer) bij Station Leiden. waar we de trein weer terug namen. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 17 km.
De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel afwisselend de apps "MyTracks" en "OsmAnd". Deze apps bevallen me goed. Wel vind ik de kaarten van "OsmAnd" fraaier en bieden ze wat meer informatie.
Indien gewenst: . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten