woensdag 9 september 2015

Wandelen - Randstad Trail: Zandvoort -> Hillegom (25 augustus)

Station Zandvoort (1909)

 

Station Hillegom (2000)
Als we om 12 uur in Zandvoort uit de trein stappen wordt het al gelijk duidelijk. Men is daar tweetalig. Nederlands en Duits. In de kiosk waar we met een bon uit het NS blad "Spoor"voor gratis koffie naar binnen stappen, blijken de dames achter de balie zich ook prima in het Duits verstaanbaar te kunnen maken, en kunnen we een treinkaartje voor een dagje Amsterdam kopen: Hier zu verkaufen....Hin und Zurück.
We lopen het station uit richting boulevard en slaan daar linksaf. Er staat een stevige wind, een mooie branding en de wolkenluchten zijn bij vlagen spectaculair. We bewonderen wat zandsculpturen die er nog staan. Het resultaat van een kort daarvoor gehouden Europees kampioenschap op dat gebied.
Nikolay Torkhoff: "Toulouse Lautrec"
Om van het uitzicht te genieten en wat te eten gaan we even op een bankje zitten om wat eten. Plaats zat, het seizoen is voorbij. Gelijk komen er wat kraaien bij zitten. Ik gooi ze wat toe. Dat had ik beter niet kunnen doen, want nu komen er meer. En niet alleen kraaien, maar ook een paar meeuwen. Als we weglopen blijven ze boven onze hoofden zweven. Het voelt niet echt lekker. Gelukkig hebben we onze parapluutjes bij ons en als we die opsteken houden ze het voor gezien.

Bijna aan het eind van de boulevard slaan we weer linksaf, steken via een paadje tussen de huizen door, waarna we door een hek de duinen in lopen. De Amsterdamse waterleiding duinen wel te verstaan. Een bord bij de ingang vertelt ons dat we er niet in mogen, zonder geldig toegangsbewijs. Dat zou bij één van de hoofdingangen, of andere verkooppunten verkrijgbaar moeten zijn. We kijken rond. In de verste verte geen verkooppunt te bekennen. Dan maar zonder kaartje door het hek.

Een prachtig gebied. Stil, overal water en je struikelt er zo wat over de damhertjes. Gelukkig nergens een boswachter en als we ter hoogte van de ingang aan de Zandvoortselaan komen, kopen we toch nog maar een geldig toegangsbewijs. Het mag wat kosten €1,50 / persoon. Voor we aan de Heemsteedse kant bij uitspanning de Oase het gebied weer verlaten, bezoeken we nog even het bezoekerscentrum in een voormalig pompstation. Dit zorgde ervoor dat het duinwater, vanuit de nabijgelegen Oranjekom, door de waterleiding naar Amsterdam gepompt werd.
Pompstation
Dé initiator van de duinwaterleiding tussen Bloemendaal en Amsterdam was Jacob van Lennep (1802-1868). Jacob van Lennep was een bijzondere man. Behalve maatschappelijk betrokken kennen we hem ook als wandelaar, schrijver, politicus, rijksadvocaat en vader van enkele buitenechtelijke kinderen. Na realisatie van de duinwaterleiding, bleek bij grote cholera-epidemieën Amsterdam gespaard te blijven.
Leyduin

We steken de Vogelenzangseweg over en lopen vervolgens door het parkbos van buitenplaats Leyduin. Op een informatiebord lezen we dat in de Gouden Eeuw rijke kooplieden uit Amsterdam en Haarlem, op de hoge en droge gronden van Kennermeland, tal van buitenplaatsen stichtten zoals Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. De familie van Lennep was één van de bewoners van deze landgoederen.
Na landgoed Leyduin steken we (weer) de Leidsevaart over, wandelen over het landgoed Groenendaal, waarna we via Heemstede, Bennebroek bereiken. Uit nostalgische overwegingen lopen we daar nog even het terrein van de psychiatrische inrichting GGZ "In Geest"op, dat voorheen onder de naam Vogelenzang bekend stond. Ruim veertig jaar geleden heeft "N" daar nog een poosje stage gelopen. We herkennen het hoofdgebouw, maar verder weinig.
Vogelenzang
Tenslotte lopen we door de Bollenstreek.Wat ons betreft niet het mooiste deel van de wandeling, maar dat hoort er ook bij. De karakteristieke bollenschuren die we hier passeren doen ons terugdenken aan de tijd dat we in de zomervakanties met bollen pellen wat geld verdienden.Tenslotte bereiken we om 17.00 uur station Hillegom. Hier lijkt het Duits tegen het Pools te zijn uitgeruild.

← vorige etappe ............ volgende etappe →

Karakteristiek van de wandeling
De wandeling loopt naar schatting voor 40% over onverharde wegen en paden. Tot Heemstede wandel je door de duinen en de hierachter gelegen buitenplaatsen Leyduin en Groenendaal. De begroeiing wordt hoger naarmate de afstand tot de zee verder groter wordt. Horecagelegenheden zijn er uiteraard in Zandvoort, als je bij de Oase de waterleidingduinen weer verlaat, in Heemstede op de Glipperdreef en daarna in Bennebroek. Wij vertrokken om ca 12.00 uur vanaf Station Zandvoort aan Zee en arriveerden om 17.00 uur bij Station Hillegom waar we de trein weer terug namen. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 17 km.
De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "MyTracks" welke me goed bevalt.


Indien gewenst: . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooi blog over een mooi gebied, dankjewel voor het schrijven! Ik ben, gek genoeg, helemaal niet bekend met deze regio, hoop er snel verandering in te brengen als ik in Amsterdam woon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me een prachtige wandeling! En grappig dat ze zo vaardig zijn in Duits. Dat is in Winterswijk ook zo. De menukaart is er zelfs vaak tweetalig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen