zondag 16 augustus 2015

De grijze druk

Gisteren weer een tweetal opinie stukken in de krant. Eén betrof het feit dat we geleidelijk aan steeds wat langer zijn gaan leven en dat er na de tweede wereldoorlog sprake was van een babyboom met de babyboomgeneratie als gevolg. De problemen welke deze geboortegolf van destijds thans met zich meebrengt, wordt in overheidspublicaties wel omschreven als de gevolgen van "de grijze druk". Als babyboomer vind ik dat een wat minder sympathieke benaming, maar goed. Onder andere gaat het hierbij om aandachtspunten met betrekking tot het op termijn betaalbaar houden van de AOW, de vereenzaming, het hanteerbaar houden van de feitelijke zorg, etc..Het andere artikel waar ik hiervoor op doelde, betrof de trek van migranten naar de EU. Beide thema's zie je momenteel met de regelmaat van de klok, in de één of andere vorm de revue passeren. En dat betreft niet alleen de Nederlandse situatie. Kijk alleen maar naar de Griekse crises. Ook daar zijn onder andere het betaalbaar houden van de pensioenen en de huidige vluchtelingenstroom, punten van aandacht.

Voor wat betreft het betaalbaar houden van de AOW, begin juni is door het parlement het besluit geaccepteerd om de AOW-leeftijd, nog wat sneller dan voorheen, te laten stijgen. Naar 66 jaar in 2018 en naar 67 in 2021. Daarna is beloofd, zal deze verder worden aangepast aan de ontwikkeling van de levensverwachting.

Zal deze aanpassing gebeuren?
Ik heb het sterke vermoeden van wel. Maar dat heeft in mijn ogen dan niet zo zeer te maken met het fenomeen dat we met z'n allen steeds ietsje ouder worden, maar meer met de huidige bevolkingsopbouw en het feit dat men tegenwoordig veel minder kinderen krijgt dan vroeger. Mijn vader en moeder hadden bijvoorbeeld 17 kleinkinderen en mijn schoonouders 15. Wij hebben er 5.
In de database van Eurostat staat een aantal tabellen die met de leeftijdsontwikkeling van de bevolking te maken hebben. Eén ervan is een tabel die per jaar (2015, 2030, .....2080) de verwachte toekomstige verhouding weergeeft tussen het aantal mensen in de leeftijd van 15 t.m. 65 jaar en het aantal mensen ouder dan 65 jaar. Ruwweg, het aantal werkenden ten opzichte van het aantal gepensioneerden.
Als de AOW-leeftijd niet zou zijn verhoogd, zou deze ontwikkeling de blauwe lijn volgen, zoals deze in de onderstaande grafiek is weergegeven. Evenwel, door de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar zal deze ontwikkeling naar verwachting niet de blauwe, maar de rode lijn volgen. Naar verwachting, want er kan natuurlijk altijd van alles en nog wat tussen komen zoals: oorlogen, ziekten, meer immi- of juist emigratie, een geboortegolfje;), enfin verzin het maar. Eigenlijk is het wat dat betreft net het weer; hoe verder je in de toekomst wilt kijken, hoe onzekerder de uitkomsten.In de bovenstaande grafiek is te zien dat er momenteel 3,7 werkenden zijn ten opzichte van 1 AOW'er (blauwe lijn 2015). Als gevolg van de verhoging van de AOW-leeftijd, zal deze verhouding in 2020 niet dalen naar 3,2, maar ongeveer gelijk blijven (3,8 - rode lijn). In de daarop volgende 10 jaar zal het aantal werkenden per enkele AOW'er alweer snel dalen, naar 3 in 2030 en 2,4 in 2040. Dat is nog een heel eind weg, maar toch.
Gegeven het feit dat een daling van 3,7 naar 3,2 al aanleiding gaf tot de betreffende maatregel, zou het me niet verbazen wanneer kort na 2021 alweer een nieuwe verhoging van de AOW-leeftijd wordt aangekondigd. Mogelijk dat we in dit kader ook nog eens wat anders gaan kijken naar al die mensen, die momenteel uit alle macht proberen om deze kant op te komen.

3 opmerkingen:

 1. Als mid40-er klinkt dit niet heel hoopgevend....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil toch even opmerken dat de vluchtelingenstroom geen Grieks of Italiaans probleem is. Maar een Europees probleem. Jammer genoeg geeft de EU niet thuis en het is ook schandalig hoe weinig van deze vluchtelingen de EU landen willen opnemen. Schandalig tegenover Italie en Griekenland. Dit gaat helemaal verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het met je eens dat het EU aangelegenheid is en moet zijn.Tegenhouden doe je het echt niet. In goede banen leiden zou beter moeten beter kunnen.

   Verwijderen