maandag 29 juni 2015

Wandelen - Randstad Trail: Halfweg -> Zandvoort (24 juni)

Station Halfweg (2012)

 

Station Zandvoort (1909)
Tja wat kun je over Halfweg zeggen. Het is gewoon half weg. En dat niet alleen in de zin van halverwege Haarlem en Amsterdam maar ook dat het gewoon half verdwenen is. Veel van wat er was, is half weg. De Haarlemmer trekvaart is zeker voor de helft verdwenen. De suikerfabriek, het gebouw staat er nog maar de fabriek is eruit. Het gemeentehuis, de zelfstandigheid van de gemeente waartoe Halfweg behoort, Spaarnwoude en Haarlemmerliede, staat momenteel ter discussie. Maar Halfweg heeft wel een station. Het is nog maar een jaar of twee oud. Je kunt er prima parkeren en nog gratis ook. Waar vind je dat nog in de Randstad. Acht keer per uur stopt er een trein. Vier keer voor de richting Amsterdam en vier keer voor Haarlem. Dus als je een keer in de binnenstad van Amsterdam moet zijn, zet je auto in Halfweg en voor een prikkie sta je binnen 10 minuten op het Centraal Station.

Ringvaart
Zo dat was Halfweg. We steken de ringvaart over en slaan gelijk rechtsaf richting Haarlem. Aanvankelijk maakt de omgeving een nogal rommelige indruk. Daarbij lopen we ook nog onder de rook van de aanvliegroutes van Schiphol. Dus veel laag overkomende vliegtuigen. Op de smalle weg aanvankelijk meer verkeer dan een wandelaar lief is.
Ringvaart
We moeten nog al eens de berm in. Maar na de A9 wordt het rustiger en groener. En dat blijft zo tot we Haarlem. via het kersvers ogende, burgemeester Reinalda park binnen lopen. Nooit geweten dat Haarlem een burgemeester Reinalda heeft gehad terwijl ik er toch ben geboren en getogen. Even opgezocht waar deze man de eer aan te danken heeft dat er een park naar hem is vernoemd. Op internet lees ik over een selfmade man, die met alleen een lagere school opleiding, na de oorlog tot burgemeester van Haarlem en ook nog tot commissaris van de koningin werd benoemd. Ook lees ik over iemand met principes waaraan hij de nodige consequenties verbond. Ook tijdens de oorlogsdagen. Wat mij betreft, terecht dat er een park en een verzorgingstehuis naar hem vernoemd zijn.

de Waag aan het Spaarne
Bij de Waag en het Teylersmuseum steken we dé rivier van Haarlem over: het Spaarne. Boudewijn de Groot zong er al over, "het Spaarne stroomt, het Spaarne stroomt". Maar het Spaarne stroomt helemaal niet. Zoals zoveel rivieren in Holland is hij afgedamd. In dit geval bij Spaarndam. Dat deed men om overstromingen van het achterland te voorkomen. Het Spaarne stond namelijk net als de Amstel, in open verbinding met het IJ en daarmee met de Zuiderzee. Door er een dam met een sluis of iets dergelijks in te leggen, voorkwam men dat in geval van hoogwater, de oevers van de rivier konden overstromen. Een soort Haringvlietdam, maar dan in de Middeleeuwen. Zo'n stormvloedkering hebben ze echt niet pas bij de Deltawerken bedacht.
Grote of St. Bavokerk

We steken Haarlem, dat langgerekt van vorm is, in de breedte door. Bij café restaurant Brinkman op de Grote Markt drinken we koffie (ik cola). In Haarlem is Brinkman al sinds 1879 een begrip. Verder is er in Haarlem veel, heel veel te zien. Maar we houden het dit keer beperkt tot een blik op de monumenten waar we langskomen, zoals de Grote of St. Bavokerk, de Vleeshal en het stadhuis aan de Grote Markt. Beperkt, want we willen nog door naar Zandvoort. Vanaf de Grote Markt lopen we door de Grote Houtstraat, oftewel de Kalverstraat van Haarlem. Voorbij V&D houden we wat rechts aan. Bij de Nieuwe Bavo, de op één na grootste kathedraal van Nederland, steken we de voormalige trekvaart naar Leiden (Leidsevaart) over, waarna we ter hoogte van de Randweg de duinen al zien liggen.

Brouwerskolkje
Bij het Brouwerskolkje, waar in de middeleeuwen de Haarlemse bierbrouwers hun schone duinwater vandaan haalden, komt ons een wandelaar tegemoet. We raken aan de praat. Hij vertelt 80 jaar oud te zijn. Je zou het hem niet geven. Iedere week maakt hij een wandeling van 30 km. Voor op zijn t-shirt staat een afbeelding van zijn vrouw, die twee jaar geleden is overleden. "Zo loopt ze toch nog met me mee". Tja wat kun je daarop te zeggen? Weinig denk ik. We nemen afscheid en vervolgen weer ieder onze route.
de Blinkert
Kort daarop komen we bij restaurant Kraantje Lek met de Holle Boom en het duin de Blinkert. Van oorsprong is het een herberg welke daar al sinds 1542 is gevestigd. Frans Hals heeft er nog "Jonker Ramp en zijn matres (minnares)" geschilderd. Het resultaat hangt nu in New York.
Niets blijft zoals het was. Ik kende de Holle Boom als een vrijwel dode boom, waar je in kon klimmen en welke door enkele staaldraden bij elkaar gehouden werd. Nu is de boom vervangen door een bronzen afgietsel. Het geheel vind ik weinig meer weg hebben van de boom die er ooit stond. We hadden het plan om bij Kraantje Lek een pannenkoek te eten, Maar helaas Kraantje Lek is op woensdag gesloten.
Visserspad


Dus eten we buiten onder aan de Blinkert ons brood op en volgen tenslotte het Visserspad, een fiets- en wandelpad, dwars door de duinen naar Zandvoort.
Daar lopen we nog even door naar het strand, eten een ijsje en nemen daarna de trein weer terug richting Halfweg.
Strand bij Zandvoort
← vorige etappe ............ volgende etappe →

Karakteristiek van de wandeling
De gehele wandeling loopt over verharde wegen en paden. Tot Haarlem loopt de route continu langs de geleidelijk aan groener wordende ringvaart. Na het stedelijke gebied van Haarlem wandel je door de duinen waarvan het groene karakter wijzigt naarmate de zee dichterbij komt. Horecagelegenheden zijn er meer dan voldoende. Wij vertrokken om ca 10.30 uur vanaf Station Halfweg en arriveerden om 16.00 uur bij het Station Zandvoort aan Zee, waar we de trein weer terug namen. De totale afstand van de geplande route bedraagt 18 km. In z'n totaliteit liepen wij 21 km.
De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "MyTracks" welke me goed bevalt.


Indien gewenst: . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

4 opmerkingen:

 1. Een mooi verslag van jullie wandeling!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een geweldige wandeling! Halfweg kende ik niet, maar zo te horen hoef ik er niet persé heen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, 21 kilometer! Knap zeg. Hoe lang loop je daar nou ongeveer over? Een uur of vijf?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, knap is het niet. We zijn gewoon een dagje weg en we haasten ons zeker niet.

   Verwijderen