zaterdag 20 juni 2015

Snurken

Ik snurk en niet zo'n beetje ook. Ik moet er niet aan denken dat ik ooit nog eens naar het ziekenhuis moet. Dan moeten ze mij maar 's nachts op de badkamer zetten, want ik ben bang dat ik de hele zaal uit z'n slaap zal houden. Soms snurk ik zo hard dat "N" maar boven gaat liggen en wordt ik 's ochtends wakker met het gevoel de avond ervoor zwaar te hebben getafeld. En dat terwijl ik niet eens drink.
Ik heb al heel wat af geëxperimenteerd om ervan af te komen. Hieronder wat ervaringen.

Neusspray
Ooit kwam ik voor iets heel anders bij m'n huisarts. Ik weet niet hoe het snurken ter sprake kwam, maar hij suggereerde dat ik maar eens neusdruppels moest proberen. Nee geen Nasivin of iets dergelijks, maar de een of andere corticosteroïd houdende spray. Het gebruik van deze spray zou m'n neusslijmvliezen wat moeten doen slinken, wat positief van invloed zou kunnen zijn op m'n gesnurk. Ik naar de apotheek en een flesje opgehaald.
Na ongeveer een week de spray te hebben gebruikt kreeg ik last van bloedneuzen. Niet erg, maar toch, terwijl het gesnurk ouderwets doorging. Dus exit neusspray.

Anti snurk keelspray
Het is misschien al weer 10 jaar geleden dat ik in een folder van het Kruidvat of een andere drogist, iets las over een wondermiddel tegen het snurken. Het betrof een spray, die je voor het slapen gaan achter in je keel moest spuiten. Over de werking van deze spray staat op internet de volgende info:
Sleepzz Anti-Snurk Keelspray is een makkelijk toe te passen keelspray met een melange van natuurlijke oliën en vitaminen. Er zijn veel verschillende redenen voor snurken. Veelal ligt de oorzaak van snurken in vibraties van de huid achter in de keel. Door voor het slapen gaan achter in de keel te sprayen wordt een laagje aangebracht dat helpt tegen deze vibraties. Dit vermindert het snurkgeluid. Anti-Snurk Keelspray bevat een mengsel van natuurlijke oliën en vitaminen, helpt snel en heeft een frisse pepermuntsmaak.
Dat leek me wel wat, dus snel een flesje gekocht en 's avonds direct geprobeerd. Volgens voorschrift hield ik m'n hoofd achterover, stak ik het spraytuitje achter in m'n keel en spoot wat het spul tegen de bovenkant achterin m'n mond en op m'n huig. Het directe gevolg was dat ik stond te kokhalzen. Wat een ellende, maar voor het goede doel moet je wat over hebben, toch?
Evenwel 's nachts snurkte ik alsof ik geen spray gebruikt had. De avond daarop nog eens geprobeerd met hetzelfde resultaat. Derhalve verdween ook de keelspray ook in de prullenbak.

Een paar kilo afvallen
Ik heb het gedaan. Ik viel zo'n 5 kilo af en aanvankelijk hield het snurken op. Maar na verloop van tijd begon het snurken toch weer, terwijl er echt geen sprake was van een hernieuwde gewichtstoename.

Zingen
Op een verjaardagsfeestje vertelde een buurvrouw dat ze last had van snurken. Ik zei: "oh ja"?....."Eh ik ook". Nu was het ijs gebroken. Alle remmen gingen los. Ze vertelde dat ze een boekje in huis had over zangoefeningen, bedoeld als anti snurk therapie. Ik kon het wel lenen. In het boekje las ik dat het snurken onder andere veroorzaakt wordt doordat, naarmate men ouder wordt, de spieren in keel, kaak en gehemelte verslappen.  De bedoeling van de zangoefeningen was (en is) om deze spieren als het ware te trainen en daarmee weer sterker te maken. Ik vond het logisch klinken. Zingen dus maar. Ik heb wat afgezongen, "Kortjakje", "Zie ginds komt de stoomboot", "Schipper mag ik over varen", "The morning has broken" en nog veel meer.
En het resultaat? Niet of nauwelijks.

Anti snurkbeugel
Een paar jaar later was ik opnieuw een keer bij mijn huisarts. Ja ik lijd wat af, maar dat terzijde. Of ik de neusspray nog gebruikte. Toen ik ontkennend antwoordde vertelde hij mij over de mogelijkheid van een mandibulair repositie apparaat. Ik zeg:"wat"? "Een manidibulair repositie apparaat of te wel een anti snurkbeugel". Om een lang verhaal kort te maken, ik heb me voor ongeveer €500,-, zo'n ding bij een orthodontist laten aanmeten. De bedoeling van zo'n beugel is, dat als je hem in je mond doet, je onderkaak als het ware wat naar voren wordt getrokken. Je tong zou dan minder makkelijk achter in je keel kunnen zakken, waarmee de luchtwegen vrij blijven en het snurken voorkomen wordt. In principe moet je zo'n beugel 's avonds in je mond doen en pas de volgende ochtend weer eruit halen. Ik zeg in principe, want het duurde even voordat ik met het ding überhaupt wat kon slapen. Je kunt je mond niet meer dicht doen. Ik had daardoor onder andere last van een gortdroge mond en lippen. Als je zo'n ding in je mond hebt, kun namelijk niet meer met je tong bij je lippen komen. Daarbij kwamen er dusdanige krachten op m'n kiezen te staan, dat één ervan afbrak. Een, in het vervolg hiervan, mislukte zenuwbehandeling deed me uiteindelijk bij een gespecialiseerde tandarts (endodontoloog) belanden. Je zult begrijpen dat het ding in de kast werd opgeborgen. Eigenlijk kan ik hem net zo goed weggooien, want ik doe hem echt niet meer in.
Overigens, als ik na enig worstelen toch nog met m'n antisnurkbeugel wat indommelde, snurkte ik er gewoon doorheen.

Hoofdeinde bed omhoog
Ongeveer twee weken geleden, bedacht ik me -ja ik blijf ermee bezig - dat als het naar achter zakken van m'n tong een mogelijke oorzaak was, dit misschien ook zou kunnen worden tegengegaan door het hoofdeinde van m'n bed wat omhoog te zetten. We hebben zo'n bed met een verstelbare lattenbodem Daarom gelijk het hoofdeinde maar eens wat hoger gezet, onder een hoek van ca 30°. Dat was alles. Eigenlijk te simpel voor woorden. Later zag ik op internet dat deze suggestie wel vaker gedaan werd. Maar toe nu toe was deze optie me ontgaan.
En het resultaat? Tot nu toe geen snurk en ook geen snurkje meer gelaten. Althans volgens "N" en zij kan het weten. En nou maar hopen dat het zo blijft. Tijd zal het leren.

Waarom deze blog
Vooral omdat ik er enthousiast over ben, dat ik onverwacht toch nog iets heb gevonden dat lijkt te werken. Althans bij mij. Wellicht snurk je ook en kun je er wat aan hebben. Anderszins, als je met betrekking tot dit onderwerp zelf ergens een goede ervaring mee het opgedaan, laat het eens weten?

Update nov.2016: oefeningen! 

15 opmerkingen:

 1. Een magneetzooltje onder je kussen zou je kunnen testen. Of gewoon lekker apart blijven slapen. Ik lig al maanden alleen. Heerlijk. Ok het is minder gezellig. Maar dan zijn ook oplossingen voor te verzinnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prijzige beugel trouwens, met alle dingen die daar na volgden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik denk dat het alles bij elkaar meer dan €1000,- gekost heeft. Gelukkig vergoedde de verzekering destijds het grootste gedeelte. Maar toch, het was een hoop gedoe en het duurde wel een half jaar voordat ik de boel weer in orde had.

   Verwijderen
 3. tsja, ook slapen al tijden apart ivm het erge snurken van mij zelf ( soms of altijd ??)

  groet, Nicol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt beter allebei goed slapen en het goed met elkaar hebben, dan elkaar uit de slaap houden. Daar wordt niemand beter van.

   Verwijderen
 4. Ik heb er ook last van sinds paar jaar, volgens partner juist omdat ik het hoofdeinde iets omhoog heb staan ivm maagzuur en omdat ik teveel met mijn armen tegen borst lig. Volgens mij omdat ik vaak slijm in keel heb dat ik niet weggeslikt, gehoest krijg.

  Afgelopen week naar KNO arts geweest en mijn neusschotje staat wat scheef,daardoor hoopt zich snot bovenin neus op en dat zakt naar keel en kan de oorzaak zijn. Nu moet ik neusspoelingen doen, zout water opsnuiven paar keer per dag. Na 4dagen merk ik dat er wat verandert maar weg is het nog niet, stug doorgaan dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vermoeden is dat het voor het snurken ook juist goed is dat je niet plat ligt. Zou je eventueel nog aan je KNO arts kunnen vragen. Succes met het zoute water opsnuiven. Ben benieuwd of het uiteindelijk nog wat meer effect heeft.

   Verwijderen
 5. Het is wat hoor dat snurken. Ik doen het ook. Enkele jaren geleden heb ik na wat zoeken de ASA aan laten meten. Dat is een beugel zoiets als hierboven maar dan zonder al dat ijzer. Ik heb geen moeite ermee te slapen, mijn mond kan gewoon dicht (en ik heb volgens mijn tandarts een kleine mond) en ik als ik dat ding in heb snurk ik ook niet meer. Alleen als ik heel verkouden ben helpt het niet maar dan snurken de meeste mensen. De kosten zijn EUR 16 per maand. Wanneer stuk dan krijg ik een nieuwe. De vorige had ik ruim 5 jaar. Toen hebben ze een nieuwe aangemeten. Ik ben er heel blij mee het gaf toch spanning in onze relatie. We hebben geen kamer over en dan verhuis ik of man naar de bank. Dat is niet meer nodig sinds de beugel.
  Volgens de tandarts die daar helpt heb je verschillende soorten snurken en daarom helpt de beugel niet bij iedereen.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is die ASA beter dan wat ik had.

   Verwijderen
  2. De asa werkt volgens hetzelfde principe. Je onderkaak komt naar voren. Die van mij lijkt comfortabeler want niet zoveel ijzer. Ik denk dat je een andere vorm van snurken hebt en er daarom geen baat bij hebt.
   Fijn dat je een oplossing hebt gevonden.
   Nic

   Verwijderen
 6. Manlief heeft last van slaap apneu. Juist als hij snurkt slaap ik heerlijk. Op moment dat hij stopt met snurken dan schiet ik wakker. Dan stopt hij ook met ademhalen, het gebeurt mij regelmatig dat ik hem blauw naast mij zie. Dan schud ik hem wakker neemt hij een teug lucht en slaapt weer verder manlief merkt hier verder niets van. Bij hem is het nog niet erg genoeg om er iets aan te doen. Zijn vader slaapt met een zuurstofmasker op.

  Voor mij is snurken dus een heerlijk rust gevend geluid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor je reactie bij mij. Niet meteen gezien, kwam in mijn spam terecht.. Bloggspot was de oorzaak. Jammer van het geld en de moeite. Mij is verteld dat de Kno-arts tijdens de slaapscopie al kan bepalen of ik baat zal hebben bij een MRA. 29 okt ben ik aan de beurt daarvoor, dus nog even geduld.
  Tis wat hè, dat gesnurk...
  Groetjesss

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor je reactie bij mij. Niet meteen gezien, kwam in mijn spam terecht.. Bloggspot was de oorzaak. Jammer van het geld en de moeite. Mij is verteld dat de Kno-arts tijdens de slaapscopie al kan bepalen of ik baat zal hebben bij een MRA. 29 okt ben ik aan de beurt daarvoor, dus nog even geduld.
  Tis wat hè, dat gesnurk...
  Groetjesss

  BeantwoordenVerwijderen