zondag 14 juni 2015

Wandelen - Randstad Trail: Amsterdam -> Halfweg (8 juni)

Centraal Station Amsterdam

 

Station Halfweg
Hoewel we 40 jaar geleden 2 jaar in Amsterdam hebben gewoond, zijn we nog nooit in de Jordaan geweest. Een gemis dat we vandaag goed willen maken temeer daar ik er onlangs achter kwam dat de grootouders van mijn moeder daar op de Palmgracht hebben gewoond. Voor de naam van de Jordaan zijn meerdere verklaringen. Eén ervan zou zijn dat er vroeger in deze volksbuurt allemaal tuinen waren. Franse vluchtelingen (Hugenoten),vestigden zich daar en zij spraken van "les Jardins" (de tuinen). Het woord Jordaan zou dus een verbastering zijn. Tevens wordt daarmee een verband gelegd tussen de naam zelf en de vele bloemennamen van Jordanese straten en grachten.

Hoe het ook zei, om 11 elf uur zitten we bij café Thijsen aan de Brouwersgracht aan de koffie. Aan het tafeltje naast ons iemand die de indruk wekt in het theatervak te zitten en aan zijn gesprekspartner allerlei groots klinkende plannen voorlegt.


We drinken onze koffie op en lopen weer verder door de nauwe straatjes met de kleine winkeltjes en cafeetjes, tot we bij de Westerkerk uitkomen.

Westerkerk
Voor het naast de kerk gelegen Anne Frankhuis staat een flinke rij wachtenden. Voor de Westerkerk zelf is de belangstelling een stuk minder. We kunnen zo naar binnen. Tegen één van de muren zie ik een gedenkteken hangen ter herinnering aan het feit dat Rembrandt hier in 1669, in een gehuurd graf werd begraven. Ik spreek er een paar Amerikanen. Ik leg ze uit dat hij er niet meer ligt, omdat het graf na afloop van de huurperiode werd geruimd en dat deze gang van zaken in Nederland ook nu nog gewoon is. Ze kunnen het maar moeilijk vatten. Een graf is toch "property"?

Johnny Jordaan, tante Leen, manke Nelis
Mien en Bolle Jan Froger, Johnny Meyer
Na de Westerkerk lopen we via het Johnny Jordaanplein en de Prinsengracht naar het Vondelpark. Het is voorjaar dus wordt er veel gejogd, gefietst, geflaneerd en wat je al niet meer doet in een park op een mooie voorjaarsdag. Midden in het park zien we een ooievaarsnest, dat nog bewoond is ook. Hoe is het mogelijk, midden in de stad.

Vondelpark
Surinameplein
We steken het Vondelpark in de lengte richting door. Lopen vervolgens via het Surinameplein met z'n portiekwoningen, door de wijk Overtoomseveld en daarna langs de Sloterplas. Als kind heb ik daar in die buurt vaak bij een neef gelogeerd en destijds in diezelfde Sloterplas, ook gezwommen. Ik herken veel en ben weer helemaal terug in de zestiger jaren.
Uiteindelijk bereiken we via Geuzenveld de rand van de stad. Echt landelijk wordt het niet, want algauw wandelen we onder de A5 door, Halfweg in. Hier stappen we tegenover de voormalige suikerfabriek van CSM (industrieel erfgoed) weer op de trein.


← vorige etappe ............ volgende etappe →

Karakteristiek van de wandeling
De gehele route loopt over verharde wegen en paden. Behalve het laatste deel van de route, wandel je door een aaneengesloten stedelijk gebied hier en daar onderbroken door een park. Horecagelegenheden zijn er meer dan voldoende. Wij vertrokken om ca 10.30 uur vanaf Centraal Station van Amsterdam en arriveerden om 16.30 uur bij het Station Halfweg, waar we de trein weer terug namen. De totale afstand van deze route bedraagt 18 km.
De route is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "MyTracks" welke me goed bevalt.


Indien gewenst: . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten