zondag 24 mei 2015

Wandelen - Randstad Trail: Weesp -> Amsterdam (21 mei)

Station Weesp

 

Centraal Station Amsterdam
Waar sommige steden gezegend zijn met een mooi station, is Weesp dat in mijn ogen zeker niet. Wat een lelijk sfeerloos gebouw. De volgende tekst op Wikipedia verklaard veel en is aan het gebouw af te zien:
Het eerste station van Weesp is geopend in 1872 bij aanleg van de Gooilijn en weer gesloopt in 1967. In 1967 werd het tweede station geopend. Dit werd deels buiten dienst gesteld in 1985. Een deel hiervan werd vervolgens als fietsenstalling gebruikt. Na een grondige verbouwing in 2013 is nagenoeg het hele stationsgebouw uit 1967 als (bewaakte) fietsenstalling in gebruik genomen.
Foto's op "Stationsweb" laten zien wat er tot 1967 gestaan heeft. Wat een verschil met het huidige complex. Misschien was bij de nieuwbouw en de daarop volgende verbouwingen het geld op en dachten ze dat Weesp er wel tegen kon. Als er een prijs voor het lelijkste Nederlandse Station bestond, zou Weesp een goede kans maken om daarvoor genomineerd te worden. Onzin natuurlijk. Wellicht wordt er over 100 jaar weer heel anders tegen aan gekeken. Dat vraag ik me toch regelmatig af. Hoe hebben de mensen indertijd tegen het in 1889 gebouwde Centraal Station aangekeken, of tegen de nieuw gebouwde grachtenpanden aan Keizersgracht in de eerste helft van de 17e eeuw? Daar is vast wel eens onderzoek naar gedaan. Wellicht dat ik er nog eens op terug kom.
Amsterdam-Rijnkanaal
Niettemin lopen we om ca 10.30 uur door de stationspoortjes van het station. Al gauw steken we via een hoge brug het Amsterdam-Rijnkanaal over en daarna het riviertje "het Gein". Vervolgens lopen we een stukje langs de rivier de Gaasp, en slaan daarna linksaf, het naast de Gaasperplas gelegen gelijknamige recreatiegebied in. Hoewel betrekkelijk nieuw vind ik het zeker niet onderdoen voor bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos of het Vondelpark. Hetzelfde geldt ook voor het recreatiegebied waar we straks nog door heen zullen komen; de Ouderkerkerplas. Groen, veel goed onderhouden groen. Op dit moment staat er van alles en nog wat in bloei, en nog mooi aangelegd ook. Er is zelfs een openbaar toilet dat er schoon en netjes uitziet. Compleet met WC-rol. Kom daar maar eens om op de Duitse Autobaan.
Oudekerkerplas
Na de Gaasperplas lopen we door Holendrecht. Een tweetal lagere scholen waar we langs komen gaan net uit. Net was nog de actie "Is dit wit genoeg voor u?" in het nieuws. Een actie van twee zwarte basisscholen in Amsterdam-Zuid voor meer witte kinderen in hun klassen. Dat iets dergelijks hier ook aan de orde zou kunnen zijn, is overduidelijk. Gelukkig leken de kinderen hier niet met het onderwerp bezig te zijn en ik vraag me af of je kinderen überhaupt bij een dergelijke actie moet betrekken. Ik snap het probleem, maar laat die kinderen toch zo lang mogelijk lekker kind blijven en verzin wat anders. Maar goed ik heb makkelijk praten.
Uiteindelijk bereiken we Ouderkerk aan de Amstel, waar we bij bakker Out op een terrasje aan de Amstel, koffie met gebak bestellen.
Bakker Out
Daarna weer verder langs de Amstel. Ik let niet op en denk wel uit m'n hoofd te weten welke kant we op moeten. Dus niet. We lopen wel  langs de Amstel maar precies de verkeerde kant op. Het duurt even voor dat we er achter komen. Er zit niets anders op maar we moeten een eindje terug.

Met de Amstel zelf is overigens niets mis. Alweer zo'n mooi gebied. met hier en daar nog een fraaie buitenplaats; redelijk autoluw en voor een groot gedeelte alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Nadat we onder de A10 zijn door gelopen, neemt de bebouwing toe.
Onder de rook van de stad: roeien op de Amstel

Tenslotte door de stad zelf naar het Centraal Station. Het is mooi weer en overal zitten mensen na hun werk, buiten op de terrasjes nog even na  te bomen. O.a. komen we nog langs het Amstel Hotel, Carré, de Hermitage en de Stopera. Bij het Amstelhotel staat het een of ander ontvangstcomité, compleet met oranje stropdassen, te wachten. Ik vraag of ik een fotootje van ze mag maken. Ga je gang. Jammer genoeg vergeet ik te vragen op wie of wat ze wachten.

Ontvangstcomité
Ingang Amstelhotel
Tenslotte belanden we in een compleet andere wereld, die van het Waterlooplein. Een verkoper in een wietkraampje doet een buitenlandse toeriste schrikken door haar een, in een blok piepschuim gestoken space-lollies voor te houden. Geintje.
Waterlooplein
Op de Nieuwmarkt bewonderen de Waag en daarna nog enkele schitterende gevels aan de Gelderse kade. Wat een sfeer. Wat dat aangaat doet Amsterdam in mijn ogen niet onder voor bijvoorbeeld Parijs, Londen of Rome. Dat zie je ook aan de grote aantallen toeristen die er rondlopen.
Geldersekade
Tenslotte bereiken om 17.45 uur het Centraal Station. Al met al hebben we dan 28,6 km i.p.v.23,5 gelopen. Volgende keer weer wat beter opletten. Desalniettemin was het een prachtige dag.

Karakteristiek van de wandeling
De gehele route loopt over verharde wegen en paden. Behalve bij Holendrecht wandel je vanaf Weesp tot ver in Amsterdam - de A10 - door een waterrijk landschap. Daarna begint de bebouwing en loop je geleidelijk aan terug in de tijd. Horecagelegenheden zijn er meer dan voldoende.
Wij vertrokken om ca 10.30 uur vanaf station Weesp en arriveerden om 17.45 uur bij het Centraal Station van Amsterdam, waar we de trein weer terug namen. Mits je niet verkeerd loopt bedraagt de totale afstand van deze route 23,5 km.

De route is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel "MyTracks" welke me goed bevalt.


Indien gewenst: . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

1 opmerking:

  1. Station Weesp is inderdaad helemaal niet mooi, als ik dat zo zie. Doetinchem heeft ook zo'n spuuglelijk station. Amsterdam daarentegen vind ik weer prachtig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen