donderdag 14 mei 2015

Wandelen - Randstad Trail: Hilversum -> Weesp (13 mei)

Station Hilversum

 

Station Weesp
We kunnen de NS niet genoeg prijzen. Ons land is bezaaid met een dicht spoorwegnetwerk waarvan vrijwel alle stations op een voor een wandelaar bereikbare afstand van elkaar liggen. Af en aan komen er treinen en meestal ben je er binnen het half uur weer weg. Komt nog eens bij die geweldige voorziening van het Dal Voordeel abonnement. Mede waarom we besloten hebben om van de reeks wandelingen waarmee "N" en ik in april zijn begonnen  - Ermelo -> Amersfoort/Vathorst -> Baarn -> Hilversum - , een "Rondje Randstad" te maken. Wat heb je nou in de Randstad te zoeken kun je je afvragen. Maar er is veel, erg veel te zien. Het ene misschien minder mooi dan het andere. Maar dat maakt het juist ook weer zo afwisselend en bijzonder. Mooi bestaat uitsluitend bij de gratie van lelijk en andersom. Daarbij kom je tussen de grote steden meer groen tegen dan je wellicht zou verwachten en liggen er altijd verrassingen om de hoek.

Instituut voor Beeld en Geluid
We lopen station Hilversum uit met de bedoeling om straks weer in station Weesp op de trein te stappen. Eerst komen we bij het mediapark. Eigenlijk een betonnen complex van kantoren, parkeerterreinen en studiogebouwen. We lopen even binnen bij het Instituut voor Beeld en Geluid, met die merkwaardig gekleurde gevel en dat geregeld op de televisie te zien is. Er komt direct een mevrouw op ons af met de vraag of we het museum willen bezoeken. Als we ontkennend antwoorden, nodigt ze ons nog uit om in het restaurant een kopje koffie te drinken, maar ook dat willen we (nog) niet. We hebben nog een eindje te gaan. We lopen verder o.a. over de André van Duijnboulevard, en de Sonja Barendlaan. Bij omroep MAX hebben ze voor ons een rode loper uitgelegd en we zien dat we voor de opname van "Twee voor Twaalf", ergens gratis kunnen parkeren.

Omroep Max
We laten het beton achter ons en lopen via het aan het mediapark grenzende Spanderwoud, naar het landgoed Boekesteyn.

Spanderswoud
Op het landgoed Boekesteyn
Boekesteyn is één van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen van Natuurmonumenten. We betreden het landgoed via een achteringang. Het park van het landgoed is in Engelse landschapsstijl aangelegd, Mooie weiden, vijvers, bruggetjes, lanen, broedende zwanen, enorme bomen en last but not least een schitterend landhuis. En dan te bedenken dat dit slechts één van de tien! buitenplaatsen daar is. Er is daar echt veel te zien. Misschien ooit nog weer eens terug gaan. Maar nu willen we verder, richting Ankeveen.
Ankeveensche plassen
Daar zijgen we neer bij restaurant "Lekkr" en doen ons tegoed aan koffie met dit keer wél gebak. Cranberry chocolade taart (hausgemacht). Niet te versmaden. We zitten lekker buiten op het terras, in de zon. Er is weinig volk. Behalve wij nog een tweetal wandelaarsters, die we later weer achterop zullen lopen. Na een half uur gaan we weer verder. We lopen de Dammerkade op, een graspad dat dwars door de Ankeveense plassen loopt. Ook al van Natuurmonumenten. Het is er stil, al kun je wel horen (en zien), dat Schiphol geleidelijk wat dichterbij komt. Desalniettemin, niets mis mee.

Vecht met Weesp in de verte
Tenslotte bereiken we de Vecht waarlangs we naar het vestingsstadje Weesp lopen.
Ik zou nog veel meer kunnen vertellen. Over de vele bloemen langs de weg. Over het verwaarloosde fort Uitermeer dat zo in fort Boyard zou kunnen meedoen en waarvan we een gerenoveerde kopie in Weesp terugzien. Over de vele bruggetjes in Weesp, waarvoor je als je er woont, zomers waarschijnlijk vaak moet wachten. Over de man die ons enthousiast uitlegde hoe z'n fototoestel werkte. Enfin voor dit blog is het wel genoeg.We lopen nog even het stadje in en daarna naar het station. 


← vorige etappe ............ volgende etappe →

Karakteristiek en aanpak van de wandeling 
Naar schatting is 50% van de route onverhard. Na Hilversum loop je eerst door het bos en na 's Graveland heb je mooie vergezichten in een waterrijk landschap. Horecagelegenheden zijn er in 's Graveland en Ankeveen.
Wij vertrokken om ca 10.40 uur vanaf station Hilversum en arriveerden om 16.20 uur bij station Weesp, waar we de trein weer terug namen. De totaal afgelegde afgelegde afstand bedroeg ca 19,8 km.

De route is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel "MyTracks" welke me goed bevalt.Indien gewenst: . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

2 opmerkingen:

  1. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer zo'n leuke wandeling! Deze klinkt heel afwisselend. Met zowel natuur als beton.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen