donderdag 7 mei 2015

Stijgende rente

Gewoontegetrouw kijk ik elke ochtend in onze krant op de economische pagina bij de rubriek "Stemming". Onder dat kopje worden iedere dag enkele actuele financieel-economische getallen gepresenteerd, waaronder die van de 10-jaars rente. Met de 10-jaars rente wordt de rente op de jongste 10-jaars staatslening bedoeld. De laatste jaren zag je deze rente - en natuurlijk ook die op m'n spaarbankboekje - alleen maar dalen. Tot me afgelopen maandag plotseling een scherpe wijziging opviel. Zoals je in ook in de onderstaande grafiek van de Nederlandse Bank kunt zien, is deze rente in een paar dagen tijd, relatief sterk gestegen. Van 0,15% (17 april) naar 0,76% (6 mei). Momenteel (7 mei)bedraagt de stand van 10-jaars rente zelfs 0,83%

Een redelijk klinkende verklaring van het fenomeen heb ik nog niet kunnen ontdekken. Wel staat er een artikel in het "Financieel Dagblad", waarin op deze ontwikkeling eveneens de aandacht wordt gevestigd.
In absolute zin zijn het natuurlijk getallen van niks. Maar toch, bijvoorbeeld met oog op je hypotheek, goed om in de gaten te houden. Indien mogelijk rente vastzetten, oversluiten, extra aflossen, noem het maar. Voor de dekkingsgraad van de verschillende pensioenfondsen is dit eindelijk positief nieuws. Waarmee de kans op verlaging van de pensioenen wat minder wordt en wellicht in de verre toekomst, weer enige vorm van prijscompensatie in beeld komt. Maar dit zal wel al te veel "wishful thinking" zijn. Tijd zal het leren.

2 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad een flinke piek naar boven!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.

    BeantwoordenVerwijderen