zondag 5 april 2015

Wat drijft de bankdirecties?

Afgelopen zaterdag blogde Zuinigaan over het feit dat ze vanwege het beloningsbeleid voor de topbestuurders bij ING bank, in 2011 was opgestapt. Ze attendeerde hierop omdat dit fenomeen opnieuw de aandacht vraagt. Er lijkt niets te zijn verandert.
Tweede Kamer, Thorbeckezaal

Dinsdagavond om 20.00 uur wordt er in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over de financiële beloning van de bankentop. De hoorzitting vindt plaats in de Thorbeckezaal en kun je op dat moment live volgen. Vervolgens wordt donderdagochtend over dit onderwerp nog een keer door de voltallige Tweede Kamer gedebatteerd.

Ik vermoed dat het vooral dinsdag boeiend zal zijn om het gedrag van betrokkenen (de vertegenwoordigers van de banken) gade te slaan en nog niet eens zozeer om wat ze te vertellen hebben. In dat opzicht verwacht ik weinig nieuws. Men zal nog een keer aanvoeren er gewoon recht op te hebben en dat het in procenten toch al niet zoveel is. Bovendien lopen we als land het risico achter te gaan lopen bij het buitenland. Talent zou hierdoor verloren kunnen gaan.
In mijn ogen drogredenen die eigenlijk niet de kern van de zaak raken. Afgelopen vrijdag stond op Nu.nl het volgende artikel:
Zijn bankdirecteuren zakkenvullers of hoog gekwalificeerde managers?
Het betrof een interview met Loek de Wilde, oud bestuursvoorzitter van Fortis Zwitserland en schrijver van het boek "Bankiers leren het nooit".
Bankiers, zo weet De Wilde, is niets menselijks vreemd. Hun salaris is niet alleen om boodschappen mee te doen of een auto van te kopen, het is ook een stukje erkenning van hun capaciteiten. Hoog salaris betekent hoog aanzien. 
Voorts denk ik dat men als het ware op een eiland leeft; geen boodschap meer denkt te hebben aan wat er in de maatschappij leeft en niet beseft dat bepaalde gedragingen gewoon niet door de beugel kunnen. Het aanzien waar Loek de Wilde het dan ook over heeft betreft vooral het aanzien in de eigen kring.
Een ander aspect, waar Joris Luyendijk in een uitzending van Zembla onlangs de aandacht op vestigde, is de vermenging van de politiek met de topposities in o.a. de bank- en verzekeringswereld. Menig voormalig politicus bekleed na afloop van z'n politieke carrière een belangrijke positie bij een dergelijke onderneming. Een bekend voorbeeld is in dit kader Wim Kok. Een man die ik altijd hoog heb gehad. Na zijn minister-presidentschap werd hij o.a commissaris bij de ING Groep, TPG Post,Shell en de KLM. Waar dit toe kon leiden is te lezen op Wikipedia.
Deze commissariaten leidden tot enige discussie en kritiek, doordat Kok tijdens zijn bewind kritiek geleverd had op bestuurders van grote bedrijven en daarbij van "ordinaire zakkenvullers" en van "exhibitionistische zelfverrijking" had gesproken. Als commissaris genoot hij niet alleen zelf royale inkomsten, maar nam hij ook medeverantwoordelijkheid voor enkele verdere inkomensstijgingen. Zo stemde hij in met een stijging van 584% in de loop van drie jaar van de kortetermijnbonus voor ING-topman Tilmant. Tegenover de Commissie-de Wit verdedigde Kok dit door te zeggen dat de raad van bestuur van ING qua inkomen zwaar achteropgeraakt was bij de rest van de bankwereld, en dat het verschil met de concurrentie kleiner gemaakt moest worden om de talentvolle mensen te kunnen behouden. Kok verklaarde dat hij als minister-president een "maatschappelijke verantwoordelijkheid” had, terwijl hij als commissaris "in het belang van de vennootschap” moest handelen".  
Als zo'n man, van zo'n statuur, zo makkelijk van opvatting wisselt, beschadigt dat niet alleen het beeld van hem zelf, maar ook dat van de politiek in z'n algemeenheid.

1 opmerking:

  1. Geld is in mijn ogen een verslaving zoals drugs en alcohol. Blijkt ook wel uit enkele hersenonderzoeken.
    In mijn ogen verdient iemand aanzien met zijn daden in de maatschappij, niet met zijn loonstrookje.
    Hoe ik een bankdirecteur het liefst zou zien? Een dag per week meewerkend in een verzorgingshuis of daklozenopvang of bedrijf en kantine in het weekend openstellen voor bijles jongeren en motiveren van leren (door oa bankpersoneel natuurlijk)

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen