vrijdag 17 april 2015

Wandelen - Randstad Trail: Amersfoort Vathorst -> Baarn (15 april)

Vandaag zijn "N" en ik verder gegaan op de plaats waar ik vorige week vrijdag m'n wandeling had beëindigd; in Vathorst dus. Dit keer heb ik met behulp van Google maps een route uitgezet van station Vathorst (Amersfoort), langs station Soestdijk naar station Baarn. Om Amersfoort uit te komen lopen we eerst door de wijk Vathorst, steken bij IKEA de A1 over en doorkruisen daarna de wijken Kattenbroek en Hoogland.We zien heel wat verschillende voortuintjes, werpen af en toe stiekem ergens een blik naar binnen en becommentariëren met elkaar al die verschillende huizen. Het één spreekt je meer aan dan het ander, nietwaar? Soms is er sprake van enige afgunst. 't Is niet anders. Uiteindelijk komen we in het groen en wordt het wat rustiger op de weg, al zijn er nog aardig wat fietsers. Het is tenslotte opnieuw een prachtige voorjaarsdag.

We lopen naar de rivier de Eem en steken deze bij een fietsbruggetje over. Aan het water zijgen we even neer op een bankje, wat ze daar speciaal voor ons hebben neergezet. We kijken naar de overkant van het water en de ons passerende bootjes. Een man worstelt met z'n buitenboordmotor en z'n vaartuigje dreigt even door de wind, stuurloos het water opgeblazen te worden. Maar hij kan de boel nog net in de hand houden. Met een pikhaak trekt'ie het scheepje weer naar de kant, brengt de motor op gang en vaart tenslotte soepeltjes verder. Een tweetal betonnen kazematten getuigen nog van het feit dat dit gebied indertijd deel uitmaakte van de Grebbelinie.
Station Soestdijk
We gaan verder. Eerst nog een stukje langs het water en vervolgens slaan we linksaf. Vlak voor Soest loopt de weg iets omhoog de Utrechtse heuvelrug op. Vanaf de oude kerk van Soest en het waterpomppleintje, volgen we een kerkpad richting station Soestdijk. Daar aangekomen blijkt dat in het historische stationsgebouw tegenwoordig een DLC café gevestigd is. We kunnen de aanblik niet verdragen. Dus gaan we er ook buiten aan een tafeltje zitten en bestellen koffie met voor "N" hausgemachte worteltaart en voor mij appelgebak (ook hausgemacht).
Na de koffie lopen we, langs paleis Soestdijk en door het Baarnse bos, naar station Baarn. Ook hier een tweetal historische stationsgebouwen, waarvan er één weer als "eethuys café" in gebruik is. In het andere stationsgebouw, dat nog als de feitelijke halte fungeert, bevindt zich een recent gerestaureerde, koninklijke wachtkamer. Ik had er graag een blik in geworpen. De toegangsmogelijkheid is evenwel zeer beperkt en als hij geopend is, is de toegangsprijs in mijn ogen te vorstelijk. Niettemin is er via de link koninklijke wachtkamers toch een inkijkje in de koninklijke wachtkamers mogelijk.
Paleis Soestdijk
← vorige etappe ............ volgende etappe →

Karakteristiek van de wandeling
De route is niet gemarkeerd, dus moet je of gebruik maken van een goede kaart dan wel via google maps de te volgen route uitstippelen en deze vervolgens als gpx bestand in een app van je smartphone deponeren.
Behalve het laatste gedeelte door het Baarnse bos, voert de wandeling voor het grootste gedeelte over verharde wegen en fietspaden. Na Amersfoort heb je mooie vergezichten in een waterrijk landschap. Horecagelegenheden kom je veelvuldig tegen.
Wij vertrokken om ca 10.15 uur vanaf station Vathorst en arriveerden om 15.15 uur bij station Baarn, waar we de trein weer terug namen. De totaal afgelegde afgelegde afstand bedroeg ca 17,3 km.Indien gewenst: M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

1 opmerking: