zaterdag 28 maart 2015

Recensie: Pogingen iets van het leven te maken

Naar aanleiding van een artikel in het dagblad Trouw en omdat ik het in de winkel zag liggen, heb ik het boek "Pogingen iets van het leven te maken" gelezen. "Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar". In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je - aldus de samenvatting achterop het boek -, een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.
Allerlei aspecten die het leven in het verzorgingshuis van vandaag de dag kenmerken passeren de revue. Eenzaamheid, verveling, onderlinge jaloezie, pesterijen, maar ook vriendschappen en de daadwerkelijke pogingen om nog iets van het leven te maken. Samen met enkele lotgenoten richt Hendrik de Omanido (Oud Maar Nog Niet Dood) club op. Met elkaar organiseren ze maandelijks een activiteit in de vorm van een etentje, een museumbezoek, een boottochtje etc. De ziektes en ongemakken van de oude dag spelen in het boek eveneens een belangrijke rol. Een vriend van Hendrik, Evert, is diabetes patiënt, bij wie eerst een paar tenen en later het onderbeen moet worden afgezet. Hendrik zelf belandt in een scootmobiel. Een vriendin wordt geleidelijk aan dement en moet dit als een gegeven onder ogen zien. Een andere vriendin krijgt een hesenbloeding en overlijdt tenslotte.
Het was niet een boek dat ik in één adem uitlas. Daar leende de stijl zich niet zo voor. Maar het heeft me wel geraakt en aan het denken gezet. Wat mij betreft zou het verplichte kost moeten zijn voor een ieder die ook maar iets met de bejaardenzorg te maken heeft.

Is het een echt dagboek?
Oorspronkelijk was het boek een blog, waarbij de schrijver dagelijks. onder z'n pseudoniem, op de site van Torpedomagazine.nl  z'n stukje publiceerde. Kort daarop zijn de teksten op initiatief van uitgeverij  Meulenhoff in boekvorm uitgebracht. 
Maar dan nog blijft de vraag is dit blog een echt dagboek of betreft het fantasie. Hendrik zelf zegt daarover: "Geen zin is gelogen, maar niet elk woord is waar". Prima wat mij betreft.

N.B. Recent weer enkele blogjes van Hendrik Groen op de hiervoor genoemde site verschenen. Ik heb de site dan ook opgenomen in het het overzicht van de blogs die ik volg.

2 opmerkingen:

 1. Leuk dat je dit boek bespreekt. Een intrigerende titel, waarbij ik me inderdaad steeds af heb gevraagd of het fictie betrof of echte ervaringen.
  Een goed inkijkje in het dagelijks leven in een verzorgingshuis. De aandoeningen die voorbij komen zullen vast de meest voorkomende zijn waar een oudere mee te maken krijgt, maar komen wel wat afgezaagd over.

  Heb je al weer een nieuw boek op je nachtkastje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker. Op dit moment lees ik "Aan de rand van de wereld" van Michael Pye. Een boek over het rijke middeleeuwse leven en waarin o.a. beschreven wordt hoe de volkeren rondom de Noordzee de eerste grote stappen zetten naar ons hedendaagse monetaire systeem, een rechtvaardige justitie en de moderne wetenschap.

   Verwijderen