woensdag 4 februari 2015

Zadelpijn, een ongemakkelijke aangelegenheid.

Zadelpijn, wie kent het niet? Menigeen die wel eens vaker fietst dan alleen voor z'n boodschappen, kan er over meepraten. Ofschoon, dat doen we eigenlijk niet. Waarom niet? Tja, wie het weet mag het zeggen. Op de fiets- en wandelbeurs dit afgelopen weekend, stond een fietsenmaker - de firma Brabisbikes - die met name dit aspect van het fietsen onder de aandacht bracht. Voor het gemak heb ik van z'n presentatie op de beurs wat foto's geschoten.


Bovenstaande teksten geven vooral wat aandachtspunten voor als je een zadel koopt. Ze laten echter nog niet zien wat de juiste hoogte van het zadel is, en wat de afstand van het zadel tot het stuur moet zijn. Deze informatie is o.a. te lezen op de website van de fietsersbond.

Voor het bepalen van de afstand van het stuur naar het zadel staat hier vermeld:
Een  vuistregel is dat je met je vuist net het stuur moet kunnen rakken terwijl je met je elleboog tegen de zadelpunt steunt. Maar dit is een heel ruime regel.
en ten aanzien van de hoogte van het zadel:
De zithoogte is de afstand tussen het zadel en de pedaal in de laagste stand. Bij de juiste zithoogte is de knie net niet gestrekt. Komen je voeten op de vloer, dan staat het zadel dus te laag.
Onderstaand filmpje van fietsspecialist "Profile" laat in dit kader ook nog wat nuttige tips zien.

Tenslotte
Is het niet mogelijk om een juiste zadelhoogte te bewerkstelligen, dan is je fiets misschien te klein of te groot en heb je wellicht een andere fiets nodig. Maar dat is weer een ander verhaal.

Veel fietsplezier komend voorjaar.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb beide stands ook gezien. Maar sinds ik n ligfiets heb, voel ik me niet meer aangesproken. Fietsen is zo veel comfortabel er geworden, ik ga niet meer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk. Daar moet je eens wat over schrijven. Alleen zo'n ligfiets, die kun je denk ik niet achterop de auto meenemen. Of is daar al wat voor bedacht?

   Verwijderen
 2. Manlief had ook altijd last van zadelpijn, hij gaf dit te kennen bij de fietsenwinkel, die hebben de drukpunten in zijn kont gemeten, daarvoor moest hij op een speciaal computer matje zitten, doormiddel van de uitkomst heeft hij een zadel aangemeten gekregen, en sinds dien? Geen zadel pijn meer. Koste bijna 60 euro ( het speciale zadel) maar is het meer dan waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb wel vaak zadelpijn. En ik krijg ook pijn aan mijn knieën. Heel vervelend. Ik heb het zadel al een paar verzet maar het helpt niet.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen