vrijdag 13 februari 2015

Wandelen: klompenpad bij Otterlo

De weerman had ons voor de dag van gisteren een zonnetje beloofd. Maar het is koud en grijs als we de deur uitgaan en dat zal de rest van de dag zo blijven. Het was er dit jaar nog niet van gekomen, maar nu willen we er toch echt weer op uit. Dan maar koud. Het is in ieder geval droog. We hebben besloten om bij Otterlo op de Veluwe, het Eeskooterpad te gaan lopen. Het Eeskooterpad is een zogenaamd klompenpad. Klompenpaden zo kun je op de betreffende website lezen zijn:
Rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen.
Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. 
We rijden naar Otterlo en parkeren onze auto bij café de Waldhoorn. Hier kopen we een folder van de route en drinken er nog even een kop koffie. De dienster in het café heeft het niet druk. We zijn de enige klanten. Hoewel we vandaag nog een betrekkelijk groot aantal campings, huisjesverhuurbedrijven e.d. zullen passeren, zullen we ook de rest van de dag weinig mensen meer tegenkomen. Het is tenslotte nog winter.

Zodra we de Waldhoorn uitlopen slaan we gelijk rechtsaf, hoe kan het ook anders, de Dorpsstraat in. Rechts van ons zien we de Erica school en de Hervormde Kerk. Hoewel deze kerk op de site "Welkom in Otterlo" niet als bezienswaardigheid vermeld staat, vind ik hem zelf best het aanzien waard. Op het bordje aan de gevel staat dat het een éénbeukige dorpskerk betreft met een vroeg 14e eeuws schip. Misschien zijn ze er hier zo aan gewend, dat ze het niet meer opvalt.
Even verderop links, een oorlogsmonument. Hierop lees ik dat er in april 1945 bij Otterlo nog zware gevechten hebben plaats gevonden en waarbij, zo op het laatst van de oorlog, nog de nodige militairen een burgers zijn omgekomen.
Style

We lopen door. Via een "style" klimmen we over een hek en lopen het weiland in. Aan overkant moeten we opnieuw opnieuw over het hek, komen op een holle weg en daarna op een boeren erf. Als we de toegang tot het "Nationale Park de Hoge Veluwe" zien verandert het landschap in een bos en heide landschap. Na ca drie kwartier steigt het pad. We lopen over een, op de overgang van bos en hei gelegen randwal. Deze wal is zo'n 1000 jaar geleden ontstaan door opgewaaid stuifzand. Een apart fenomeen, maar boven gekomen heb je een prachtig uitzicht over de lager gelegen hei.

Het pad loopt over de gehele lengte van de randwal, waarna we aan het einde hiervan weer afdalen om onze route door het bos, over de akkers en soms een campingterrein te vervolgen. We zien nog een schaapskooi en komen na ongeveer 3 uur weer terug in Otterlo. Gelukkig is daar ook nog Grand Café Hotel Kruller. De koffie en het vermoedelijk huisgemaakte appelgebak smaken ons prima.Karakteristiek van de wandeling
Deze wandeling is één van de Gelderse klompenpaden. De route heeft een lengte van ca 15 km en is prima gemarkeerd. In Otterlo kun je onder andere bij de VVV en bij café de Waldhoorn, à €1,50 een folder van de route kopen. Ook is het mogelijk om via de site van de klompenpaden een gratis routekaartje uit te printen. Je mist dan wel de beschrijving van enkele wetenswaardigheden.

De afwisselende wandeling voert over gras- en zandpaden, door bossen, velden en hei, Voor naar schatting 15% van de totale afstand loop je over asfalt. Op één gedeelte van de route maakt een stuifwal dat wat op en neer geklommen moet worden.

's Winters is er onderweg geen horeca beschikbaar.

De gevolgde route

3 opmerkingen:

 1. Leuk hoor zo'n route wandelen!

  Hoe gaat het trouwens met trainen voor de wedstrijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt altijd mensen die dingen onthouden :) ,Maar het rainen voor m'n 10 km loopje gaat niet zo best. Heb een blessure aan m'n voorvoet die dwars ligt. Ben bang dat ik het voorbij moet laten gaan. Volgende keer beter. Gelukkig lukt het wandelen nog wel.

   Verwijderen
  2. Haha, ja dat is waar.

   Wel jammer zeg dat het niet door kan gaan.
   Beterschap met je voet!

   Inderdaad dan wel prettig dat het wandelen gewoon lukt.

   Goed weekend samen!

   Verwijderen