zaterdag 7 februari 2015

Vrije artsenkeuze (3)

Vrijdagochtend op teletekst; "Alternatief voor zorgwet in de maak". Volgens het bericht verdwijnt de budgetpolis. In plaats daarvan lees ik, zouden mensen korting kunnen krijgen op het eigen risico, als ze naar een zorgaanbieder gaan waarmee hun verzekeraar een contract heeft afgesloten. Verder stond er dat het nieuwe voorstel niet door het parlement zou hoeven omdat het geen nieuwe wet is, maar een aanpassing van de huidige wetgeving. Het was me allemaal onduidelijk maar gisteravond bood NOS.nl  wat meer informatie. Na lezing hiervan enkele gedachten die bij me opkwamen.

Goed was te lezen dat:
 • In principe naast de restitutie polis alleen nog de naturapolis zal worden aanboden en dat daarmee de vrije artsenkeuze nog enigszins overeind blijft. Al is hier, hoe je het ook draait of keert, nog altijd sprake van een soort tweedeling in de zorg; namelijk die tussen degenen die zich een restitutiepolis kunnen veroorloven en zij die dat niet kunnen;
 • Verzekeraars voor het eind van het jaar bekend moeten maken, waar ze voor het volgende jaar zorg hebben ingekocht. Je loopt dan niet meer zo het risico er achteraf mee geconfronteerd te worden dat het ziekenhuis bij jou in de buurt toevallig net niet gecontracteerd is. Al blijft het waarschijnlijk wel opletten.
 • De overheid zich weer nadrukkelijker met de kwaliteit van de zorg lijkt te willen gaan bemoeien. In de vorige opzet leek dat vooral de verantwoordelijkheid van de verzekeraars te worden;
 • Verzekerden via een inspraakorgaan invloed krijgen op welke zorg hun zorgverzekeraar gaat inkopen. Ben overigen benieuwd hoe dat vorm gegeven gaat worden. Tenslotte kennen we al de ledenraden van de coöperaties.
Ten aanzien van de geplande één miljard bezuiniging op de zorg, bekroop me enigszins het "drijfzandgevoel". Iets van een logische onderbouwing heb ik in ieder geval nog niet gezien. En tenslotte, ik blijf het een vreemde zaak vinden dat een onderwerp waarvan men eerst vond dat het middels een wetsvoorstel geregeld diende te worden, dat nu zonder inspraak van het parlement wil realiseren.

Zie verder hiervoor mijn blogs over de vrije artsenkeuze (1) en de vrije artsenkeuze (2).

9 opmerkingen:

 1. Ik vroeg me af,hoe duur die nieuwe polis wordt en hoeveel die korting gaat bedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarvoor zullen we waarschijnlijk tot het eind van dit jaar moeten wachten.

   Verwijderen
 2. Ze gokken er bij dit voorstel op dat ouderen en chronisch zieken voor de korting zullen gaan. Ik ben zelf chronisch ziek en vind het stuitend dat er zo met mensen wordt omgegaan en zo over hen wordt gedacht. Zo van...die gaan voor de korting, dus die hebben we al in onze zak. Zoals Schippers het zei gisteren. En dan nog de vraag, hoe hoog gaat de verplichte eigen bijdrage worden? Gaat die naar 500 euro, of meer, per jaar, zodat mensen die naar een arts van de zorgverzekering gaan met korting nog op 375 euro eigen bijdrage uitkomen? (het bedrag van dit jaar). En het eigenlijk dus helemaal geen korting is?

  Schippers moet en zal dit onbeschofte plan doordrukken, daarom nu dit voorstel zodat het niet door de eerste kamer hoeft. Het wordt heel snel tijd voor nieuwe verkiezingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op NOS.nl staat dat het verplichte eigen risico van 375 euro blijft bestaan. Dat neemt niet weg dat je vooralsnog nog niet weet wat de premies gaan doen. Maar wil de overheid de bezuiniging van 1 miljard binnen halen dan moeten die vermoed ik niet te veel oplopen, anders moet er weer meer zorgtoeslag betaald worden. Maar wellicht heb ik het helemaal mis en zit de boel anders in elkaar.

   Verwijderen
  2. Het verplichte eigen risico zal ook blijven, maar het kan best dat het flink hoger gaat worden voor diegene die hun eigen arts willen kiezen. De besparing moet toch ergens vandaan komen. En als zorgverzekeraars korting moeten geven aan die mensen die wel naar een voorgeschreven arts gaan, denk ik dat of de premies gaan stijgen of het verplichte eigen risico omhoog gaat. En misschien wel beiden, ze zijn er gek genoeg voor.

   Verwijderen
 3. Ingrid, ik ben het helemaal met je eens. Links of rechtsom moeten plannen worden doorgeduwd en wat de gevolgen zijn voor mensen die het juist die zorg zo hard nodig hebben is niet van belang.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En zo is via een omweg opnieuw een stukje democratie om zeep geholpen, de tegenwoordige regering doet niet anders dan handjeklap en en achterkamertjespolitiek.
  ( ben maar een beetje negatief over duh haag )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zei Diederik ook weer VOOR de verkiezingen, het is het EERLIJKE VERHAAL.
   Pffft, nooit antwoorden. Wiebes die geen antwoord geeft op te hoge accijnzen. Liegen hier, liegen daar. Het eerlijke verhaal. Laat me niet lachen.

   Verwijderen
 5. Ja echt van de gekke dit. Democratie wordt inderdaad om zeep geholpen, zou het dictatuur worden??

  BeantwoordenVerwijderen