maandag 9 februari 2015

izi.TRAVEL

Via Het blad Computer Idee kwam ik de app van izi.TRAVEL op het spoor. Deze kun je via IphoneAndroidof Windows Phone op je smartphone of tablet plaatsen. Volgens de beschrijving in de Playstore heb je middels deze app:
bij elke reis of uitstapje altijd en overal je persoonlijke ROUTEBESCHRIJVING &
AUDIO TOUR  bij je op je smartphone of tablet. ONTDEK op je gemak steden, musea, monumenten en toeristische en culturele bezienswaardigheden aan de hand van inspirerende lokale verhalen en routes.
Het leek me wel wat. Daarom heb ik de app op m'n telefoon geplaatst en vervolgens wat uitgeprobeerd. Met behulp van de navolgende schermafdrukken (1.1 t.m. 2.9) geef ik enkele m'n bevindingen weer en tegelijkertijd een beknopte gebruiksaanwijzing.


1.1 Scherm dat je te zien krijgt als je de app voor de eerste keer opent. Je hoeft hier alleen maar op roze vlakje "aan de slag"  te klikken.1.2 Indien gewenst kun je een taal toevoegen.

NB Je moet er op bedacht zijn dat de namen van landen en steden meestal -maar niet altijd- in het Engels in het programma zijn opgenomen.
Dus Paris i.p.v. Parijs, en Austria i.p.v. Oostenrijk. Overigens wel weer België i.p.v. Belgium. Dit kan het gebruik van de zoekfiunctie (zie afbeelding 2.2."Ontdek") verstoren.
1.3 Zo nodig moet je de locatieservice van je telefoon nog inschakelen.


2.1 Standaard openingsscherm.2.2 Scherm dat je te zien kunt krijgen als het programma geen tours (routes) in de nabije omgeving kan vinden. Indien dat wel het geval is krijg je direct scherm 5) o.i.d. te zien.


2.3 Selecteer eventueel een ander land.
2.4 Selecteer eventueel een andere plaats.


2.5 Selecteer de gewenste route (tour).


2.6 Open de gewenste route.

NB Als je route daadwerkelijk gaat lopen, kun je hem ter voorkoming van onnodige kosten het beste downloaden.
2.7  Op het kaartje zie je de blauw ingetekende route, en de bezienswaardigheden als genummerde markeringspunten
 • Klik op de knop "Start" en loop naar het startpunt. In principe kun je bij elk willekeurig punt beginnen;
 • Op het kaartje is met een knipperend blauw bolletje aangegeven waar je op dat moment loopt;
 • Zodra je in de buurt komt van een bezienswaardigheid, wordt het erbij behorende verhaal automatisch afgespeeld. Ook kun je door op "Lijst" te klikken en daarna op het nummer van de bezienswaardigheid, de eventueel bijbehorende beschrijving lezen of video bekijken (zie de afbeeldingen 2.8 en 2.9);
 • Heb je de informatie gelezen, beluisterd of bekeken, klik dan linksboven op "<-" om weer terug te keren naar het kaartje en de tocht te vervolgen.
             
                        2.8  Mogelijkheid voor Video / Audio.
   2.9 Beschrijving.                             
                               Tenslotte
Middels de app kun je reeds uit aardig wat gidsen voor stadswandelingen en musea kiezen.
Dit neemt niet weg dat ik ook al een lange afstandswandeling van Amsterdam naar Arnhem in de app aantrof.

Verder is er een website waarmee je, als je dat wilt, zelf een routebeschrijving kunt maken en beschikbaar stellen. Dat lijkt me wel leuk om te doen, maar voor dit moment laat ik het hierbij.

NB Het programma kan op een tablet soms net even anders werken dan op een smartphone, maar dat is wat mij betreft niet storend.

3 opmerkingen:

 1. Lollig. Ga aanstaande zaterdag een stedentripje doen in het hoge noorden. Zou goed van pas komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Wat mij betreft wel. Je moet er alleen uitpikken wat je zelf leuk lijkt om te doen. Verder verwacht ik dat het aanbod aan routes alleen maar groter zal worden.

   Verwijderen