vrijdag 23 januari 2015

Zonnepanelen zonder één euro

Vandaag in Trouw een artikel over een nieuw bedrijf "BigSolar", dat deze week de levering lanceerde van complete zon-systemen op leasebasis. Aanschaf, onderhoud, alles gratis. Alhoewel? Installatie, keuze van het systeem, onderhoud, verzekering, eventuele tussentijdse vervanging van de omvormer, dat alles maakt deel uit van een 17-jarig contract dat je met het bedrijf afsluit. BigSolar blijft de eigenaar en na 17 jaar kun je een nieuw contract afsluiten.
Overigens is het idee niet nieuw. Onder ander is sinds 2013 het bedrijf 123Energie uit Bladel,ook op de markt met een vergelijkbaar initiatief.

Kosten en baten
De installatie wordt gefinancierd uit de besparing in de energiekosten. Afhankelijk van je verbruik en het aantal geïnstalleerde panelen zou je er per jaar, netto €120,-  tot  €300,- aan over kunnen houden. Dit is dus na aftrek van de maandelijkse leasekosten, welke zo'n €50,- tot €80,- zouden bedragen

Verkrijgbaarheid
Vooralsnog heeft het bedrijf geld om ca 5000 installaties te kunnen plaatsen. Deze zijn vooralsnog bedoeld voor de Amsterdamse markt, de stad Utrecht en de provincie Friesland.

Is het wat voor ons?
Als ons dak geschikt zou zijn voor zonnepanelen en we in één van de genoemde plaatsen zouden wonen, zou het in onze situatie waarschijnlijk niet rendabel zijn en zouden we waarschijnlijk voor deelname ook niet in aanmerking komen.Wij verbruiken jaarlijks ca 1000 kWh, hetgeen ons ongeveer €20,- per maand kost. Dit is aanzienlijk lager dan de voorgestelde leasekosten, ook al trek je de netto opbrengst daar nog vanaf. Maar wellicht is het voor jou situatie wel een idee?

3 opmerkingen:

 1. pfff 17 jaar, dat is lang. Hoe werkt zoiets als je gaat verhuizen? Kun je dan de panelen meenemen (betaal je natuurlijk wel weer installatiekosten), of moet je ze achterlaten. Hoe zit het dan als de nieuwe bewoner ze niet wil hebben, hij moet tenslotte het contract dan overnemen. Zit je dan toch nog aan het contract vast?

  overigens, 50 eur per maand is 50*12*17 is 10.200 euro voor de gehele contractsperiode. Daar kun je een boel panelen voor kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat i.g.v.verhuizing vroeg ik me ook af. Stond niet in het artikel.

   Verwijderen
 2. Precies wat anoniem zegt... Vor dat geld kun je flink veel panelen kopen! Ik spaar dan liever eerst een paar jaar. Dit verdien je nooit terug, denk ik! Tenzij je megaveel verbruikt misschien...

  BeantwoordenVerwijderen