dinsdag 27 januari 2015

Nederlandse gezondheidszorg opnieuw de beste

Voor zover ik dat kan beoordelen, wordt er momenteel heel wat afgeruzied in gezondheidsland en de gedachte bekroop me dat er toch wel erg veel mis is. Denk maar aan de meningsverschillen tussen de artsen en de zorgverzekeraars over:
en
Soms ontziet men zich niet om de publieke kaart te spelen. Zo was eergisteren de bestuurder van zorgverzekeraar DSW, Chris Ooms weer in het nieuws bij NOS.nl. Onder andere zou hij volgens de nieuwssite collega-zorgverzekeraars ervan betichten "onmaatschappelijk hoge winsten te maken" ten koste van hun verzekerden. Of hij gelijk heeft? 't Is waarschijnlijk maar hoe je het bekijkt.

Af en toe lopen de publieke emoties zo hoog op, dat daarbij de grenzen van het betamelijke worden overschreden. Ter illustratie van wat dit soort uitingen (mede) kan teweegbrengen, een "tweet" van André Rouvoet, de voormalige fractievoorzitter  in de tweede kamer van de CU en thans voorzitter van de brancheorganisatie "Zorgverzekeraars Nederland". Hierin geeft hij aan voorlopig te stoppen met Twitteren. Als je nieuwsgierig bent naar de reden, moet je maar even op deze link "tweet André Rouvoet" klikken. Het zal wel naïef van me zijn, maar ik heb een dergelijke digitale scheldkanonnade nog niet eerder gezien.

De andere kant van het verhaal
Net op NOS.nl: "Nederlandse gezondheidszorg opnieuw de beste". Dit zou blijken uit onderzoek dat jaarlijks door een Zweeds onderzoeksbureau "Health Consumer Powerhouse" in 36 Europese landen wordt uitgevoerd. Volgens NOS.nl:
Ook in 2013 kwam Nederland als beste uit de bus, gevolgd door de Zwitsers. De voorsprong op Zwitserland is afgelopen jaar zelfs gegroeid. "Eerst komt Nederland, dan een hele tijd niets en dan pas Zwitserland", zegt één van de onderzoekers.
en verder:
Het onderzoeksbureau vermoedt dat in Nederland artsen en patiënten meer invloed hebben op de gang van zaken dan in andere Europese landen. De invloed van zorgverzekeraars, ambtenaren en politici zou in Nederland juist kleiner zijn.
In een reactie daarop laat minister Schippers o.a. weten dat iedereen in de zorg; zorgverleners, verzekeraars en patiënten, daarmee een groot compliment verdient.

Ik ben het lang niet in alles met haar eens maar ik denk dat ze hierin een punt heeft.

3 opmerkingen:

 1. Mijn eerste gedachte was,dat de zorg in andere landen dan wel slecht moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou leuk zijn als we eens over de grens zouden kunnen kijken. Bijv.eens kijken hoe de bejaardenzorg geregeld is of de thuiszorg (zo die er is) etc. Wellicht iets voor een TV programma?

   Verwijderen
 2. In Duitsland moet je ouderenzorg zelf betalen en als je dat niet kunt moeten je kinderen het betalen. Als je zelf geen pensioen gespaard hebt krijg je van de overheid iets van 45o euro in de maand. Ook daarbij geldt dat de familie of de kerk dan maar moet bijspringen

  BeantwoordenVerwijderen