maandag 19 januari 2015

Huisartsen versus zorgverzekeraars (2)

Eigenlijk had ik het hiet niet meer over willen hebben. Maar toch, en toch, en toch. Gisteren op het 8 uur journaal: huisartsen trekken aan de bel over de ongelijke onderhandelings- positie die zij t.o.v. de zorgverzekeraars hebben. Uit financiële overwegingen durven zij, de hun door de zorgverzekeraars voorgelegde contracten niet af te wijzen. Ter illustratie was er een interview met Marjolein Beukers, huisarts in IJsselstein. Met negen collega's heeft ze in 2013 een gespecialiseerde verpleegkundige ouderenzorg in dienst genomen. Achmea, de grootste zorgverzekeraar in de regio had indertijd het initiatief genomen voor een project 'kwetsbare ouderen'. Valpreventie gold daarbij als één van de aandachtspunten. Een zinvolle aangelegenheid, als je je realiseert dat vallen bij ouderen veruit de meest voorkomende oorzaak van privéongevallen is, en behandeling op de afdeling Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis noodzakelijk maakt. De verzekeraar vroeg de huisartsen om dergelijke projecten op te zetten.
Op basis van het recent door de huisarts getekende contract, kan de met het oog op het project, in 2013, voor 32 uur aangestelde ouderen-verpleegkundige, nog maar voor 7 uur in dienst worden gehouden. Feitelijk einde project.
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat iets niet wekt, dat de gewenste resultaten uitblijven. Maar hoe kan het dan zijn dat amper 2 maanden geleden, op Nu.nl nog het volgende bericht te lezen was:
  17 november 2014

  Arno Rutte, Tweede Kamerlid voor de VVD, pleit maandag voor meer gerichte hulp bij ouderdomsklachten in de huisartsenpraktijk.
  ''Daar waar de huisarts niet altijd tijd heeft om vragen te bespreken, kan de praktijkondersteuner een oplossing bieden. De praktijkondersteuner heeft de tijd om die vragen rustig door te nemen en te kijken welke zorg of ondersteuning daarbij past'', aldus Rutte.
  Hij ziet vooral voordelen aan de komst van de praktijkondersteuner die oog heeft voor ouderdomsklachten en met zijn komst meteen de werkdruk van de huisarts verlicht.
Het VVD-plan, heeft volgens het artikel zelfs de steun gekregen van coalitiegenoot PvdA en is voorgelegd aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) tijdens het Kamerdebat over de VWS-begroting.
Wisten de Kamerleden niet waar ze het over hadden, of hebben de zorgverzekeraars zoveel macht dat ze maar kunnen doen wat hun goeddunkt? De zorgverzekeraars wijzen naar gemaakte afspraken tussen de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging), de zorgverzekeraars en VWS om de financiering van de huisartsenzorg te veranderen. Daarmee zou de LHV hebben ingestemd.

Vandaag, lees ik op internet, hebben de huisartsen in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de rol van de zorgverzekeraars in het zorgstelsel. Daar komen vertegenwoordigers van artsen, patiënten, zorgverzekeraars en andere deskundigen aan het woord. Benieuwd naar het vervolg van deze soap.

2 opmerkingen:

 1. De zorgverzekeraars krijgen inmiddels alle macht in handen. In de gezondheidscentra in onze woonplaats schrijft Achmea voor dat;
  - De collegiale middagpauzesluiting van de baan moet, het gezondheidscentrum dient de hele dag open te zijn. Stilzwijgend doen de medewerkers alsof, maar stiekem houden ze toch een uur middagpauze omdat dit het sparringsmoment voor de vele parttimers is. Uiteraard is het spoednummer altijd bereikbaar.
  - er verplichte intakeprocedures volgens een bepaalde methode gebruikt moeten worden door huisarts, fysiotherapie en eerstelijns psycholoog. Dit wordt genegeerd door de medewerkers, zij hebben te maken met de meest multiculturele bevolking van NL en hoeven niet een hele turflijst over alcoholgebruik etc. af te werken. Ze weten wat wel werkt en wat niet, op basis van ervaring.
  - er een bepaalde snelheid van indienen van administratieve afhandeling door de zorgverlener en slechts een minimaal vergoede tijd voor deze administratie van kracht is. Ook dit negeren de zorgverleners wijselijk, zij gaan uit van wat de patiënt nodig heeft en laten zich niet ringeloren door Achmea.

  BeantwoordenVerwijderen