woensdag 7 januari 2015

Huisartsen versus VGZ

Een dag of wat geleden stond er in Trouw en in ieder geval ook in de Volkskrant een artikeltje over een conflict tussen 500 Nederlandse huisartsen en de zorgverzekeraar VGZ.

Waar gaat het om
Volgens het krantenbericht loopt het conflict al sinds november vorig jaar. Het lijkt enigszins in het verlengde te liggen van de problematiek rond de vrije artsenkeuze en waarover het kabinet onlangs nog zowat gestruikeld is. Ca 6 à 7% van de huisartsen (500) weigeren vooralsnog een contract met VGZ (o.a. Univé, Aevitae, IZA, UMC) af te sluiten. Aan het conflict liggen zowel financiële als principiële aspecten te grondslag.

Voor wat betreft de financiële kant van de zaak vinden de huisartsen dat VGZ hun voor bepaalde verrichtingen te weinig wil betalen. In het verlengde hiervan dreigen bij VGZ aangesloten verzekerden voor eenvoudige chirurgische ingrepen, zoals gewrichtsinjecties, sterilisatie en het verwijderen van vetbulten te worden doorverwezen naar de ziekenhuizen. Daarmee worden de betreffende patiënten  pressiemiddel in het conflict gehanteerd, Een verrichting in het ziekenhuis komt tenslotte ten laste komt van het eigen risico van betrokkene.

Bij de meer principiële kant gaat het erom dat VGZ vrij gemakkelijk inzage zou eisen in patiëntendossiers. En ook om de beloningen die VGZ aan artsen wil geven wanneer zij goedkope medicijnen voorschrijven, of de patiënten doorverwijzen naar laboratoria waarmee de verzekeraar een gunstig contract heeft afgesloten.

Wie heeft er gelijk
Wie zal het zeggen. Wat is een eerlijke beloning en wat is gewoon teveel betaald? Kan inzage in patiëntendossiers niet geschieden, zonder dat de privacy van de patiënt in het geding komt, of dat dit anderszins tot voor betrokkene nadelige consequenties kan leiden, maar waarmee wel het handelen van de huisarts meer toetsbaar wordt gemaakt? Ligt de keuze van te verstrekken medicijnen (qua merk) eigenlijk niet allang bij de apotheker en vervangt deze merkmedicijnen niet reeds door een voordeligere, merkloze medicijnen? Kan het geven van een financiële beloning om een bepaald gewenst gedrag te bewerkstelligen ook niet als een perverse prikkel werken?

Een vervelend conflict waarvan de klant, degene waarom het om feitelijk gaat en die beide partijen ervoor betaald om goed hun werk te doen, de dupe dreigt te worden. Op het journaal hoorde ik een huisarts heel nobel iets zeggen, in te trant van dat hij geen koopman was, maar dat hij zich alleen maar met z'n zorgtaak bezig wilde houden. Ik zou zeggen, doe dat dan ook. Was het maar zo simpel, maar zo werkt het waarschijnlijk niet. 

1 opmerking:

  1. Geen idee wiens schuld het is, maar als consument zit je er maar mooi tussen :( Ben blij dat ik niet bij VGZ zit

    BeantwoordenVerwijderen