maandag 29 december 2014

Wandelen: Abondance <- > Charmy Adroit <- > Lac de Plagne

Zicht op Abondance met z'n abdij 
Afgelopen zaterdag schreef ik dat we twee weken in de Franse Alpen zijn geweest en dat "N" en ik de eerste week met z'n tweeën in een appartement van een chalet nabij het plaatsje Abondance hebben doorgebracht. Dit chalet "Aux Sommets des Blanc" is gelegen in het buurtschap "Charmy Adroit". We komen daar al een aantal jaren. Zowel 's zomers als 's winters, vooral om te wandelen en te skiën. Om te acclimatiseren maken we de dag na aankomst altijd één of twee korte wandelingen. Doen we dat niet dan voelt dat onprettig. We lopen onszelf dan een beetje te forceren en dat hebben we afgeleerd.


's Ochtends
Meestal lopen we het weggetje af naar beneden naar het dorp. Zo ook dit keer. Onderweg kijken we of er nog wat is verandert, iemand nog wat aan het klussen is, hoe de moestuinen erbij liggen, snuiven de geuren op van de houtvuurtjes, de koeien in de stallen, de mest die net door een boer naar buiten wordt gekruid en zomers het vers gemaaide gras, klaar om na één of twee dagen  te worden gehooid,

De Sherpa aan het dorpsplein
In het dorp kopen we een stokbrood bij de madame van de Sherpa, een kleine kruidenierswinkel aan het dorpsplein. "Bonjour madame". "Oui une baguette et deux rassins 's il vous plaît". En bij het verlaten van de winkel, "au revoir"! In dat laatste vergis ik me nog wel eens. Als ik er niet bij nadenk roep ik weer enthousiast "bonjour", de aanwezigen in de winkel verbaasd achterlatend. Die raisins zijn overigens de lekkerste koffiebroodjes die je je maar kunt voorstellen. Als het vroeg is - een uur of acht -, is haar winkeltje vol met schoolkinderen die op het dorpsplein uit de schoolbus zijn gestapt en die nog gauw even, voor de rest van de dag wat inkopen willen doen. De rugzakken liggen dan buiten naast de deur op een hoop. In de winkel probeert de madame de regie te behouden, wat haar meestal goed lukt. Ook staan er om die tijd wat busjes van werklieden op het plein. Die komen ook voor werktijd bij de Sherpa fourageren en gaan daarna gelijk nog even door naar Café de la Place, voor koffie of een glas van het een of ander. Gokken kun je er overigens ook. We kijken nog even rond, kopen nog een krant bij de Journeaux et Souvenirs en lopen weer terug naar ons appartement.

's Middags
We lopen hetzelfde weggetje af, maar dan in de tegenovergestelde richting, naar het Lac de Plagne. De velden dampen en we passeren enkele karakteristieke boerderijen die men "Maison Double" noemt. De armoede uit voorbije tijden straalt ervan af, maar tegenwoordig zijn het gewilde objecten. Het Lac ligt er ook nu prachtig bij. Zomers is er meer volk en zijn de twee restaurantjes open waar je wat kunt drinken. Nu is er niemand. We keren om, terug naar ons overnachtingsadres.

Lac de Plagne
Karakteristiek van de wandelingen
Bij de deze twee wandelingen is chalet "Aux Sommets des Blanc" in het buurtschap Charmy Adroit telkens het vertrekpunt. Zowel de wandeling naar Abondance als die naar het Lac de Plagne, neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.
De wandelingen zijn eenvoudig en niet te zwaar. Er wordt uitsluitend langs een asfaltweggetje gewandeld, dat vanuit de Vallée d'Abondance geleidelijk langs de berghelling van de Mont de Grange omhoog loopt. De wandelingen bieden mooie vergezichten in een berglandschap.

3 opmerkingen:

  1. Une baguette...hmmm très bien...Bonjour Madame...pardonne-moi...Au revoir

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er mooi uit daar! Die bergen vooral. Die heb je hier niet!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen