vrijdag 5 december 2014

Uitkeringsfraude en Sinterklaas

Toen ik vanochtend de krant uit de bus haalde stond er maar één artikel op de voorpagina: "Controleur uitkeringsfraude moet zich zelf terug verdienen". Wat is er aan de hand. Gisteren of eergisteren vestigde de ombudsman de aandacht op de boetes die opgelegd worden in geval uitkeringsfraude geconstateerd wordt. Ook als het zo duidelijk als wat is dat er eigenlijk helemaal geen sprake is van fraude, maar meer bijvoorbeeld van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, een vergissing of een fout bij het UWV zelf. Vandaag werd nog een tipje van de sluier opgelicht. In de krant lees ik dat:

het UWV van het kabinet honderd extra mensen mocht aanstellen onder de voorwaarde dat ze zich zelf zouden terugverdienen. En nog beter was het als ze nog wat meer zouden opleveren dan dat ze kostten. Het UWV, waarvan de medewerkers ook te kampen hebben met bezuinigingen en een dalende werkgelegenheid, pakte deze kans met beide handen aan. En met succes. Zo kan de organisatie thans melden, dat in de eerste 4 maanden van 2014 het boetebedrag van 22,7 miljoen euro, al 7 keer zo hoog was als dat van het jaar ervoor.
Over foute prikkels gesproken. Wat denk je dat zo'n UWV controleur, die ook Sinterklaas met z'n vouw en kinderen wil vieren, voor belang heeft. Nou neem maar van mij aan, boetes opleggen. Hoe meer hoe beter. Wellicht heeft'ie ook nog een "target" wat'ie moet halen, met daaraan gekoppeld het vooruitzicht weer te moeten vertrekken als'ie het niet haalt.

Genoeg hierover. Vanavond vieren we Sinterklaas. Bij één van m'n zoons met al onze kinderen, kleinkinderen en de ouders van één van m'n schoondochters. "N" heeft twee pannen erwtensoep gekookt. Maar om de kinderen niet te lang te laten wachten moet(en) eerst de zak(ken) door één van de ouders, in het geniep bij de voordeur gezet en aangebeld worden. Vervolgens dient betrokkene zich zo snel mogelijk uit de voeten maken en door de achterdeur weer naar binnen te komen. De kinderen kunnen in de tussentijd de voordeur open doen en de buit naar binnen halen. Zo deden wij het vroeger ook en daarvoor mijn ouders en daarvoor hun ouders en  daarvoor.... Enfin als je vanavond ook Sinterklaas viert, veel plezier.

1 opmerking: