vrijdag 7 november 2014

Wandelen: Ermelo -> Drie -> Ermelo

Het was betrekkelijk koud en grijs gisteren. Daarom bij deze wandeling, voor het eerst dit najaar weer een wat dikker fleece jack aangetrokken. We parkeren de auto bij het station in Ermelo waarna we op pad gaan. We lopen vanaf het station hoe kan het ook anders de Stationsstraat in. Deze ligt wat overhoop. Er wordt gewerkt aan een nieuwe "look". Vervolgens richting Drieërweg waar we bij de Morieljelaan rechtsaf het bos in lopen. Vanaf hier willen tot aan "Drie" de markering van de Jac. Gazenbeekweg volgen. Op het kaartje onderaan deze blog kun je zien hoe we gelopen zijn. De Jac. Gazenbeekroute is een geel-blauw gemarkeerde wandelroute van de Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) en loopt dwars over de Veluwe van Arnhem naar Harderwijk en vice versa.

In het bos is het, op het geluid van vallende bladeren na, stil. Helemaal stil met prachtige herfstkleuren. De ene mooie beukenlaan volgt na de andere.


De markering laat het af en toe wat afweten en is, ook omdat de paden in deze periode van het jaar enigszins onder het vele blad verborgen liggen, soms lastig te volgen. We gaan dus ook maar een beetje op ons gevoel af. Maakt het ook wel weer leuk. We passeren een enkele grafheuvel, een bank van de Libelle en bereiken na ca 1,5 uur het Boshuis te Drie.


Hier strijken om half twaalf neer in gelagkamer en bestellen koffie met appelgebak. Het is er sfeervol, wagenwielen aan het plafond, boerenbont, een halster, een juk en de kop van een wild zwijn aan de muur. Terwijl we er zitten wordt het geleidelijk aan drukker. Een groep fietsers, een stel collega's die het met elkaar over iets in hun werk hebben en waar ze last van hebben, iemand die kennelijk wat zit te werken, een stel dames om te lunchen. Kortom van alles en nog wat.

Om te voorkomen dat we al te rozig worden gaan we weer op pad. Vanaf nu geen Jac. Gazenbeekroute meer maar eigen fantasie.We volgen het pad zoals we gekomen zijn een klein stukje terug maar houden dan al gauw rechts aan, steken de Dieërweg over en lopen het bos weer in tot we de hei bereiken.


Daar houden we links aan en lopen langs de bosrand weer richting Ermelo. Halverwege (op het kaartje: 10 km) komen we bij een "Schaapskooi" met bezoekerscentrum. Er zijn maar een paar schapen. De kudde is de hei op en zal volgens het bord om plusminus drie uur weer terug zijn. Het bezoekerscentrum is wel open. Dus lopen we er even binnen. Het is er gezellig en warm. De houtkachel brand. 't Is dat we net de koffie op hebben, anders zouden we hier zo weer neerzijgen. Het wordt grotendeels gerund door vrijwilligers van de stichting "Schapendrift". We praten met even met één van de aanwezige vrijwilligers. Er worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd zoals: begeleide wandelingen, een lammetjesdag, een schaapscheerdersfeest en een wekelijks breiatelier op de zolder. Voor de openingstijden en meer info, klik hier.


Wij gaan weer verder. We passeren een ven, lopen over het terrein van camping "Fijn Oord" waarna we de dorpsgrens van Ermelo weer bereiken. In de Stationsstraat lopen we nog even binnen bij boekhandel Riemer, ca vijf minuten van het station. Ook al zo'n sfeervol gebeuren. Er staat een piano en er is een open haard. In dit soort boekwinkels krijg ik altijd zo'n verdacht behaaglijk gevoel. Ik zie menig boek waarvan ik denk, zal ik? Nu nog maar even niet. We lopen de winkel weer uit naar onze auto, rugzakken af en terug naar huis waar de kachel ook brand.

Karakteristiek van de wandeling
De weg heen loopt na Ermelo, volledig over zandpaden. Eerst door het bos.Terug heb je prachtige uitzichten over de hei en kun je bij wat slechter weer, toch nog de beschutting van het bos opzoeken.

We vertrokken om 10 uur en waren om 14.15 uur weer terug. De totaal afgelegde afgelegde afstand bedroeg 16,6 km.
Het eerste stuk van de wandeling maakt deel uit van de Jac Gazenbeekweg. Zoals hiervoor beschreven loopt deze route van Arnhem naar Harderwijk of andersom. Een routebeschrijving is voor relatief weinig geld verkrijgbaar bij de Nederlandse Wandelsport Bond. De routemarkering is niet optimaal. Een beschrijving van de weg terug is niet beschikbaar, maar deze is als je de bosrand aanhoudt en met behulp van een goede kaart, goed te doen.
Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "OsmAnd". Deze bevalt me goed.


Indien gewenst: . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten