vrijdag 14 november 2014

Stadswandeling: Dordrecht

Gisterochtend liepen wij om ± 9 uur bij ons de deur uit naar het station. Daar troffen we nog meer collega's, die ook het plan hadden opgevat om de "vrij reizen dag" van hun NS jaarkaart te benutten.We wilden in Dordrecht gaan rondkijken. Waarom Dordrecht? Nou omdat we daar nog nooit geweest waren.
Eerst met de trein naar Rotterdam. Een jaar of twee, drie geleden was het station daar nog een enorme bouwput. Weinig moois aan. Dat is nu wel anders. Toen we de trein uitstapten viel het gelijk op. Wat een mooi overzichtelijk station is dat geworden. Je ziet direct waar je staat en hoe je eventueel bij een ander spoor kunt komen. Omdat we wat tijd hadden voor de trein naar Dordrecht zou vertrekken, konden we ook nog even het vernieuwde stationsplein bewonderen. Ook al zo opgeknapt.Wij zijn helemaal niet van de moderne architectuur, maar ik moet zeggen, dit mag er zijn. Echt mooi.


Maar goed we wilden naar Dordt, dus wij weer de trein in en na ongeveer een een kwartier waren we waar we wezen wilden. Eerst naar de VVV. Plotseling begreep ik waar ons opgewekte gevoel van die dag vandaan kwam want:


Bij de VVV scoorden we ook nog een stadsplattegrond aan de hand waarvan we de binnenstad zijn ingelopen. Er zijn veel mooie doorkijkjes, geveltjes die het aankijken meer dan waard zijn, hofjes, een leprozen huis, een munt, een oud stadhuis, de onze Lieve Vrouwekerk enz. enz. Ook bijzonder is dat Dordrecht op een eiland ligt dat volledig door de rivieren Nieuwe - en Beneden Merwede, Oude Maas, en Dordtsche Kil omsloten wordt.

Onze Lieve Vrouwekerk
Ketelmakerij

Grachtje achter de OLV kerk
De vergulde os: voormalige vleeshouwerij
Poortje Aarend Maartenshof (1625)


Eigenlijk moeten we er nog eens een keer naar toe, want er is veel meer te zien. Maar daar kom je pas achter als je er een keer geweest bent en e.e.a. thuis nog eens de revue laat passeren. Althans, zo vergaat het ons wel vaker. Zo zijn er diverse musea en zijn we niet de OLV kerk geweest.

De wandeling zelf
De hiervoor genoemde stadsplattegrond is gratis bij de VVV verkrijgbaar.Van het station naar de VVV  is het ongeveer 10 minuten lopen en dan sta je ook al gelijk aan de rand van de historische binnenstad. Indien gewenst kun je ook een specifieke stadswandeling, zoals een "Rondje Dordt"volgen, welke middels bordjes is aangeduid.

4 opmerkingen:

 1. Je bent toch wel bij Villa Augustus geweest en bij N Joy Chocola, bij Zusjes, Dordts Genoegen (glutenvrije broodjes!), en bij Christa's Cookies? Bevers gespot in de Biesbosch en een avondje theater in het prachtige Kunstmin? Nee? Extra veel redenen om Dordrecht nog een keertje te bezoeken dus... Mooi he? #welkominmijnstad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt, wat ik al schreef, nog veel niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat leuk! heb 4 jr bij de McDonalds in t centrum van dordt gewerkt, kom hier helemaal niet uit de buurt dus weet ook maar weinig te vinden, langzamerhand steeds meer ;) maar de stadswandeling nog nooit gedaan dus allemaal nieuwe dingen die ik lees en zie! wat mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en je had nog mooi weer ook! Fijn, want vandaag had je hier die mooie foto's niet geschoten.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen