vrijdag 21 november 2014

Stadswandeling: Amersfoort

Voor een stadswandeling was het eigenlijk wat te koud gisteren. Dat komt omdat je niet echt doorloopt maar (te) vaak stilstaat om wat te bekijken. En er is veel te zien in Amersfoort, dat bleek. Weliswaar is alle weer wandelweer, behalve regenweer, maar
toch ...
Komende uit het station liepen we eerst naar de VVV in het centrum. Hiervoor konden we de stalen markeringen op op de stoeptegels volgen. Een soort Hans en Grietje slimmigheid, maar dan wat duurzamer. Ik had op internet gezien dat de VVV zich in de Breestraat bevond, vlak bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Dus eerst daar naar toe om een stadswandeling te kopen.Voor we daar aankwamen liepen we, zoals ik gisteren al blogde, het team van RTL koffietijd tegen het lijf en moest er eerst gezongen worden.

In de routebeschrijving las ik dat Amersfoort is ontstaan aan een doorwaadbare plaats. Op deze centraal gelegen plek kwamen verschillende beken samen en vanaf hier vormden ze de rivier de "Amer", die tegenwoordig "Eem" heet. Die riviernaam "Amer" zijn we pas geleden ook tegengekomen toen we in Geertruidenberg logeerden. Toch nog eens kijken of ik er achter kan komen wat de overeenkomst is. Ik zag het zo gauw op Wikipedia niet staan.
Aan het stadspatroon kun je zien dat Amersfoort, zoals de meeste Hollandse steden, een oude vestingstad is. Globaal volgt de wandeling de oude stadsmuur waar, behalve de singel die daar net buiten lag en wat oude stadspoorten, eigenlijk niet zoveel meer van over is.

Komende uit de VVV vervolgden we onze route door de Breestraat en passeerden museum "de Flehite" waar momenteel de tentoonstelling Belgen op de vlucht aan de gang is. Deze tenstoonstelling wordt gehouden, om te herdenken dat 100 geleden – bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog – veel Belgen naar het noorden vluchtten om aan het oorlogsgeweld te ontsnappen. Wellicht dat ik hier nog een keer langs ga maar nu liepen we door.

Vervolgens kwamen o.a. langs de koppelpoort, de stadspoort waar ook de Eem onder doorstroomt en die je vanuit de trein richting Zwolle kunt zien liggen, en de Beiaardschool. In de hele wereld is er nog één zo'n school en die staat in Mechelen (België).
De deur van de Franciscus Xaverius kerk stond open, dus liepen we er even naar binnen. Het orgel speelde en we hebben er even staan luisteren.


We aten een uitsmijter bij een lunchroom aan de Kamperbinnenpoort no 3. Verder kwamen we er nog achter dat Van Oldenbarnevelt waarschijnlijk uit Amersfoort afkomstig is. In ieder geval groeide hij op in het huis Bollenburg  (Muurhuizen 17-19) dat we nog passeerden. Eigenlijk had'ie nooit in den Haag moeten solliciteren. Destijds was het hier ook een ruige tijd en wisten ze van godsdiensttwisten.


Afsluitend nog even bij V&D naar binnen gelopen, waar ze de "G" van geven hadden opgehangen. Kennelijk hadden ze vergeten om ook de "K" van..... op te hangen. Maar het was er lekker warm en ik vind zo'n warenhuis altijd best gezellig.

De wandeling zelf
De beschreven stadswandeling is bij de VVV à €3,- verkrijgbaar.Van het station naar de VVV is het ongeveer 15 minuten lopen. In het totaal hebben wij ongeveer 7,5 km gelopen. De stadswandeling op zich, heeft ongeveer een lengte van 4,5 km. Indien gewenst kun je ook een stadswandeling onder leiding van een gids maken. Eten en drinken is in zo'n stad natuurlijk geen enkel probleem. Voor zover begrepen zijn de winkels ook op de zondagen open. De VVV is evenwel in de wintermaanden op zondag gesloten is.

1 opmerking:

  1. Ben 1 keer in Amersfoort geweest, jaaaaaaren geleden...dat was om te shoppen . ;-)

    BeantwoordenVerwijderen