zondag 5 oktober 2014

Wat kost wandelen

Wat is voor ons een wandeling
Als ik het over wandelen heb bedoel ik in dit geval eigenlijk een dagje uit waarbij "N" en ik een wandeling maken van 15 à 23 km. Voor minder dan 15 km gaan we o.h.a de deur niet uit. Bij meer dan 23 km gaat het zeer doen en dat willen we ook niet. We doen dit om onze gedachten te verzetten, lekker te bewegen, mooie natuur te zien, steden te bezoeken e.d.

De directe kosten (voor 2 personen, per wandeling)
Soms geven we helemaal geen geld uit. Niks, noppes, nada. We maken brood klaar (altijd), vullen onze flesjes met water (afhankelijk van het weer 1,5 -3 liter), doen nog een paar bananen in de rugzak en lopen om een uur of 10 de deur uit, waarna we om +/- 15.30 uur weer thuis koffie drinken. Ja alleen de bananen en het brood kosten wat, maar die hadden we anders ook wel gegeten.
Vaak gaan we echter, liefst halverwege, ergens zitten voor de koffie. Dat kost dan meestal zo'n € 4,50. Wordt het koffie met, dan staat de teller op € 9,- .

Op een gegeven moment ben je in je directe omgeving uitgewandeld en is het leuk om ook eens ergens anders te kijken. In dat geval komen de reiskosten om de hoek kijken.
We rijden dan naar het eindpunt van de wandeling, nemen dan de bus of de trein naar het beginpunt en lopen dan weer terug naar de auto.
In ons geval rijden we dan toch al gauw een 100 à 150 km verderop (dus 200  à 300 km heen en terug). Gelet op het feit dat onze auto ongeveer 1:18 rijdt, kost dit ongeveer  € 20,- à  € 30,-
Voor het openbaar vervoer bus of trein) zijn we dan vaak ca € 8,- kwijt.

Tenslotte willen we dan nog wel eens voordat we weer in de auto stappen, nog ergens een ijsje of iets degelijks kopen ( € 3,-).

N.B. We hebben ook een NS dal-voordeelabonnement met 8 keuzedagen per jaar. Het afgelopen jaar kostte deze kaart voor één persoon € 74,-. Aangezien wij deze kaart eigenlijk alleen maar voor de keuzedagen hebben, kost het gebruik van een keuzedag ons € 18,50. In dat geval vallen de totale directe kosten van zo'n dagje uit, mede omdat je dan vaak van station naar station loopt of een rondwandeling maakt, wat lager uit, € 30,50 t.o.v. €  50,-.

Materiaal kosten
Ben je er dan? Nee je hebt natuurlijk ook te maken met wat materiaalkosten. Maar dat kun je net zo duur maken als je zelf wilt.
Wij hebben allebei lage en hoge wandelschoenen. Die kosten zo'n  € 200,- per paar. Ik denk dat we met deze schoenen 7 - 10 jaar doen. In het slechtste geval komt dit dus neer op € 57,- per jaar / persoon. Verder hebben we wandelsokken van het merk Falke. Hier doen we ook al zeker 10 jaar mee. Onverslijtbaar. Dergelijk sokken kosten ca  € 15,- per paar. We hebben allebei 3 paar, hetgeen neer komt  € 4,50 per jaar / persoon.
Voorts hebben we allebei een rugzak (inhoud 18 liter) met een goede regenhoes en een ademend rugpand (doordenkertje). De kosten hiervan bedragen ongeveer  € 60,-  per stuk ( € 6,- per jaar bij een levensduur van 10 jaar).
Een zitlap, een opvouwbaar parapluutje, en een oud regenjasje voltooien onze outfit. De kosten hiervan zijn op jaarbasis verwaarloosbaar.

Evenwel, hele volkstammen lopen gewoon op sportschoenen (moet je natuurlijk niet door nat gras o.i.d. hoeven lopen), dragen geen speciale wandelsokken en hebben ergens nog een oud rugzakje liggen. Ik bedoel maar, zo kan het ook.

Overige kosten
Dit betreft vooral het kaartmateriaal en de routebeschrijvingen. In Nederland maken wij vaak gebruik maken van:

Gratis 
 • NS wandelingen 
 • Klompenpaden
 • Wandelingen die beschreven staan in de krant of die we anderszins ergens opduikelen
 • Stadswandelingen die op de website van de te bezoeken stad dikwijls gratis gedownload kunnen worden
 • Wandelingen in België (waaronder ook stadswandelingen)
Niet gratis
 • Boekjes met LAW routebeschrijvingen en regiopaden, van de stichting Lange Afstands Wandelpaden (LAW). Kosten ca € 15,- à  € 25,- per stuk
 • Een wandelkaart ( 1: 25000) van het gebied waar je wilt wandelen kost vaak zo'n € 15,- à  € 20,-
De boekjes van de stichting Lange Afstands Wandelpaden kun je vaak ook in de bibliotheek lenen. N.B. de routebeschrijvingen zijn ook op internet downloadbaar zijn.


Samenvatting 

Directe kosten (per wandeling / 2 pers)
min 
max 
Koffie met, etc.
9,-
12,-
Reiskosten.

N.B. Indien we direct de deur uitlopen  
18,50

-
38, -

-
Materiaalkosten (gemiddeld per jaar / pers)


Schoenen
-
57,-
Sokken-4,50
Rugzak
-
6,-
Overige kosten (per stuk)


Kaarten
15,-
20,-
Route beschrijvingen 
-
25,-

Duidelijk is dat je in principe nauwelijks of geen kosten hoeft te maken als je direct van huis vertrekt maar dat verder de reiskosten voor het wandelen in Nederland alles bepalend zijn.  

Als we 10 x per jaar wat verder weg gaan en daarvan de helft van de keren gebruik maken van onze NS keuzedagen, bedragen de reiskosten voor 2 personen ca  € 282,50 (5 x  € 18,50 + 5 x € 38,-)  De materiaal kosten bedragen in ons geval  € 135,- per jaar/2 personen. Hetgeen neerkomt op een totaal van € 417,50 per jaar / 2 personen.

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blog! Wij lopen ook veel, wel minder grote afstanden. Ook met hoge merkwandelschoenen.
  Een verschil: de trein nemen we niet. We rijden met de auto ergens heen en lopen dan een route vanaf de auto die weer terug gaat naar de auto. Je bent dan ook in een andere omgeving en hebt geen extra reiskosten.
  Wat betreft eten en drinken doen we het ongeveer hetzelfde als jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het blijft een leuke bezigheid. Wij zijn ooit ruim 30 jaar geleden met het Pieterpad begonnen en daarna nooit meer opgehouden. Veel plezier met het wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Korte stadswandeling vind je ook op reisroutes.be. Echt een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Net even gekeken. Zeker een mooie site. Leuk om zo'n Belgische site ook te kunnen vinden. Qua steden zijn we in Antwerpen en Brugge wel eens geweest maar verder nog niet. Er is nog veel te zien. Ik zal hem aan het overzichtje toevoegen. Bedankt.

   Verwijderen