woensdag 29 oktober 2014

Wandelen: Marienberg ->Ommen

Gisteren hebben we de NS-wandeling Mariënberg -> Ommen gelopen. Windstil, een beetje aan de frisse kant, maar desondanks prachtig weer. We reden naar Ommen en parkeerden onze auto bij het station en vandaar bracht de Vechtdallijn van Arriva ons in 7 minuten naar Mariënberg.


Koffie was er (nog) niet te krijgen, zodat we direct de rugzakken omhingen en op pad gingen. Al gauw liepen we het dorp uit over mooie graspaden en genoten van de prachtige vergezichten.Na ongeveer ongeveer drie kwartier lopen kwamen we bij camping de "Beerze Bulten" in het bos. Kennelijk omdat het buiten het seizoen was hadden ze ook hier niet met de koffie op ons gerekend. Geen probleem. Lekker buiten in het zonnetje een boterham gegeten. Vlak na deze camping zagen we een boerderijwinkel bij melkveebedrijf "Zandman". Uit nieuwsgierigheid stapten we even naar binnen. De boerin stond achter de toonbank. Ze vertelde ons dat hun bedrijf, behalve een melkveebedrijf en een winkel, ook nog een camping omvatte. Ik vroeg haar of ze nog meer personeel in dienst hadden, maar ze runde het bedrijf alleen samen met haar man. Hun zoon zou naar verwachting dit jaar zijn opleiding bij "de Groene Welle" in Zwolle afronden en dan ook in het bedrijf komen werken.


Ze nodigde ons uit om even een kijkje in de stal te nemen. Dit was mogelijk vanaf een loopbrug, "de Kalverstraat", welke zich boven in de stal bevond. Het bleek een modern, gloednieuw bedrijf te zijn. Later hoorden we dat het in deze vorm nog pas anderhalf jaar bestond. Mocht je ooit dezelfde route lopen, loop er ook eens binnen. Vriendelijke gastvrije mensen en leuk om een kijkje in de keuken van zo'n bedrijf te mogen nemen.

Na ons bezoek aan de stal liepen we 200 à 300 meter verderop een boer tegen het lijf. Hij was bezig een stuk weiland af te zetten. We raakten alweer in gesprek. Hij bleek de schoonvader van de boerin te zijn, die we net hiervoor hadden gesproken. Hij was het terrein aan het afzetten voor de koeien die we in de stal van Zandman gezien hadden. Als het weer het toelaat, gaan de beesten de wei in. Overigens vertelde hij dat de koeien zelf weer naar binnen gaan, als het ze te nat of te warm wordt. Ze hebben het dan in de stal kennelijk beter naar hun zin.

Halverwege onze wandeling, aten we op het terrein van camping de Roos de rest ons brood op. Camping de Roos is een mooie, aan de Vecht gelegen natuurcamping. Deze camping met natuurvoedingswinkel maakte dertig jaar geleden ook al reclame in het krantje van de Kleine Aarde. Ook de natuurvoedingswinkel is er nog steeds, al is er ook een snackwagen. Ben benieuwd of ze er ook biokroketten verkopen. Ook hier was alles gesloten. Maar ach wat geeft het op zo'n dag.
Even voor vieren wandelden we Ommen weer binnen. Dronken uiteindelijk toch nog in het voormalige stationsgebouw onze koffie, waarna we in onze auto stapten en weer naar huis reden.


De wandeling zelf
Deze wandeling maakt deel uit van het Vechtdal LAW pad (lange afstandswandelpad). Het Vechtdalpad begint in Hoogstede (Duitsland) en eindigt in Zwolle.
Van het traject Mariënberg -> Ommen (18,5 km)  kun je bij NS-eropuit een routebeschrijving en een kaartje downloaden.

Deze etappe voert over graspaden, langs water en door door bos. Op sommige plaatsen maken stuif- en rivierduinen dat je af wat op en neer moet klimmen. De wandeling biedt mooie vergezichten in een coulissen landschap. Behalve enkele oude armen van de Vecht, krijg je de rivier zelf slechts af en toe te zien.

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk en wat bekend. Ik woon in het huis van de opa en oma van de boerin. En een dochter van hun zit bij onze zoon in de klas. Leuk stukje.
  Gr. Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe is het mogelijk. Doe de boerin onze groeten als je haar spreekt.

   Verwijderen
 2. Wat een leuke wandeling is dat! Herinner me dat ik jaren terug een weekend twee wandelroutes maakte. Het was er erg mooi, speciaal die verstuivingen.

  BeantwoordenVerwijderen