zaterdag 27 september 2014

Vlasleeuwebekje, ken je hem nog?


.

De jas van Vlasleeuwebekje, welke ze een paar dagen geleden liet zien op haar blog, plaatste me 40 à 45 jaar terug in de tijd. Hij deed me terugdenken aan de tijd van Roel van Duijn. In mijn ogen een bijzondere man. Eén van de leidende figureren uit de provo beweging en het hippie tijdperk.
Het was de tijd van flowerpower, ludieke acties, make peace (c.q.love) not war. Mede of misschien vooral uit zorg voor het milieu werd  "De kleine Aarde" in Boxtel opgericht. Hier werd o.a. geëxperimenteerd met biologisch dynamisch tuinieren, primitieve zonnecollectoren en windmolens, isolatiemaatregelen, bol - en piramidewoningen etc.Veel van deze zaken zie je tegenwoordig grootschalig en veel geavanceerder toegepast.


Roel van Duijn is op een gegeven moment naar Groningen vertrokken om daar een kleinschalig boerenbedrijfje op te starten. In mijn ogen ook een poging om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Ook dat kwam toen al voor. In "de Waarheid is een Koe"beschrijft hij deze periode op een tamelijk droge manier. Desalniettemin kun je eruit lezen dat het toch ook wel erg zwaar moet zijn geweest. Na 5 jaar keerde hij terug naar Amsterdam. Daar zat hij binnen de kortste keren in der gemeenteraad. Ook is hij nog wethouder geweest, lid van de tweede kamer, deelraadslid en wat al niet meer. Een paar jaar geleden las ik dat hij zich liefdestherapeut noemde. Het klinkt misschien wat lachwekkend maar ik denk dat het dat niet was. Het is een man met veel diepgang, de nodige ervaringen op allerlei gebied en die zich niet laat belemmeren door wat te doen gebruikelijk is.
Onlangs stond in Trouw nog een artikel waarin hij zijn visie gaf van hem over de gang van zaken in de Oekraïne en de rol van Rusland daarbij. Door Trouw werd hij daarbij opgevoerd als Rusland-deskundige. Een Rusland-deskundige? Jawel, even "Googelen" leerde dat hij een Russische vrouw had leren kennen en waarmee hij thans alweer een aantal jaren getrouwd is.

2 opmerkingen:

  1. Nou en of! Als schoolverlaatster kwam ik in Amsterdam bij een tentoonstelling van Simon Vinkenoog ( ook een beruchte naam!) Allerlei Provo s tegen en werd zelf later kabouter( Orannje Vrijstaat, stem louter Kabouter! Heb nog Provokrantjes en h
    Hitweken liggen. Zat er dus middenin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartstikke mooi. Was een bijzondere tijd met bijzondere mensen.

    BeantwoordenVerwijderen