dinsdag 30 september 2014

Soupe au(x) caillou(x) en een mooie wandeling

Gisteren liet Clarien Cornelisse op haar blog Moeskers Moestuin een kom met stenen zien. Zij schreef daarbij Nieuw recept!! Stenensoep! Soep van stenen. Barstensvol mineralen en kiezelzuur. en lekkerrrrr .......
Het was een grapje. Onder de foto was te lezen dat het de bedoeling was om de stenen als gewichtjes op de zuurkool te gebruiken.

Chalet Neuf
Evenwel op een één van onze wandelingen in Frankrijk in de Portes du Soleil  heb ik een keer echte Stenensoep gegeten. Dat was bij chalet Neuf. Een refuge (herberg) hoog in de bergen gelegen. Niet alleen zomers maar ook 's-winters kun je daar makkelijk naar toe wandelen. Bij het plaatsje Châtel in in de Franse Alpen, kun je met de cabinelift naar boven en vandaar is het nog ongeveer een 40 a 45 minuten lopen. Verdwalen is nauwelijks mogelijk. Er staan genoeg borden die de route aanduiden. Het is een makkelijke wandeling welke ook goed met kleine kinderen te doen is. Wij hebben hem een keer met één van onze kleindochters gelopen toen ze 3 jaar oud was. Redelijk vlak, geen gevaarlijke afgronden en toch midden in de bergen. Onderweg passeer je - ook altijd spannend - de Frans/Zwitserse grens. De refuge ligt namelijk aan de Zwitserse kant van de grens.


De soep smaakte goed. Het betrof een rijk gevulde groentesoep en welke zoals ik hem voorgeschoteld kreeg, bereid was met vlees Ik kreeg er ook nog brood en kaas bij.

Maar dan nu een recept dat ik op internet aantrof van een stenen soep, weliswaar op basis van kippenbouillon.

Ingrediënten (voor 6 personen)
5 liter kippenbouillon (5 liter water en 8 tabletten instant bouillon)
75g in blokjes gesneden wortelen
30g in blokjes gesneden knolrapen
100 g uien, in plakjes gesneden
100g prei gesneden
30 g sjalotten
2 aardappelen in blokjes gesneden
100g Parijse champignons gesneden
50g waterkers
1 tomaat, zonder zaadjes
Hale kern van een krop sla, gewassen en gesneden
75 g sperziebonen
1 teentje knoflook
1 theelepel dragon
1 eetlepel peterselie
1 theelepel bieslook
1 theelepel kervel
1/4 liter crème fraîche
zout
peper


Overige benodigdheden
Platte gewassen niet te zware stenen met een diameter van ongeveer 10 cm

Benodigde tijd
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd 5 uur

Bereiding
Plaats de stenen in de bodem van de pot. Maak de bouillon aan, en voeg vervolgens alle ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens sudderen. Onder de werking van het koken, gaan de stenen a.h.w. op de bodem van de pan dansen, pletten ze langzaam de groenten waardoor de soep gebonden wordt. Aldus bereid wordt ongeveer 2,5 liter soep verkregen.

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Zo is het. Wandelen is meer dan alleen een afstand afleggen. Dat doe jij ook met je verhalen.

      Verwijderen