zondag 7 september 2014

Over Rome, een doorlopende reisverzekering en de aanvullende module ziektekosten.


We hebben een doorlopende reisverzekering. In ons geval bij de FBTO. Aan het begin van dit jaar hebben we de aanvullende module ziektekosten opgezegd. Dit vanuit de gedachte dat onze zorgverzekering e.e.a. toch voldoende zou moeten dekken. Op internet lees je eigenlijk overal de volgende wat algemene tekst:

“Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Maar let op: de wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Als de kosten in een ander land hoger uitvallen dan in Nederland te doen gebruikelijk is, zul je het meerdere bij moeten bijbetalen”. 

In dit verband worden vervolgens landen genoemd als: de VS, Canada, Japan, een aantal Zuid-Amerikaanse landen, Zwitserland, Griekenland en Spanje.

Behalve dan in Zwitserland zijn we we in de overige genoemde landen nog nooit geweest en zullen er waarschijnlijk ook niet gauw komen. Dus weg met die module aanvullende ziektekosten.

Later bekroop ons toch de twijfel of we hier wel goed aan deden. Tenslotte willen we dit jaar nog een keer naar Rome. Een paar dagen maar, maar toch. Ik heb toen geprobeerd om na te gaan wat een medische behandeling zou kunnen kosten in landen waar wij wél soms komen. Wat kost bijvoorbeeld een gebroken been in Duitsland of in Frankrijk? Je komt daar niet uit. Tenminste ik niet.

Vanochtend toch nog maar eventjes naar dit onderdeel van onze reisverzekering gekeken op de site van de FBTO. Het bleek dat je een aantal onderdelen (modules) van deze verzekering tijdelijk kunt aan- en uitzetten. Al met al betekent dit dat als wij die paar dagen naar Rome gaan, voor twee personen 1,51 (excl. 21 % assurantiebelasting) moeten betalen, om aan alle onzekerheden een eind te maken. Dit ga ik niet verder uitzoeken. We zijn er tevreden mee, hoewel....