maandag 8 september 2014

Over de meterstanden.

Vandaag de meterstanden aan GreenChoise door gegeven. Als het klopt -en dat doet het- dan hebben we dit jaar 1188 m3 gas gebruikt en 938 kWh elektra. Dat is behoorlijk wat minder dan in het vorig jaar. Toen was het verbruik 2058 m3 gas en 1199 kWh elektra. We moesten behoorlijk wat bij betalen en daar baalden we best wel van. We wonen tenslotte nog maar met z'n tweeën in een klein 2-onder-1-kap huisje (onze kinderen zijn al hoog en breed de deur uit).
In de loop van het jaar hebben we toen een aantal maatregelen genomen, zoals:
  • het repareren van een radiatorkraan;
  • het isoleren van een vloer met glaswol;
  • het dichten van wat tochtgaten;
  • het beter instellen van de HR-ketel;
  • het een graadje lager zetten van de thermostaat;
  • het bekleden van de convector-putten met reflecterende folie.
Tenslotte hebben we in maart de twee aluminium schuifpuien in onze woonkamer laten vervangen door houten kozijnen met twee openslaande deuren. Deze zijn nu voorzien van HR++ glas. De oude aluminium schuifpuien straalden 's winters veel kou af. We hopen dat dit de komende winter verbeterd is. Het ziet er in ieder geval mooi uit (vinden wij).

Of alle maatregelen ook in de toekomst net zo spectaculair effect zullen vertonen als het afgelopen jaar, moet nog blijken. Tenslotte hebben we een hele zachte winter achter de rug en in de krant was te lezen dat het gemiddelde gasverbruik om die reden zo'n 20% lager was dan het jaar daarvoor. Evenwel we hebben goede hoop. Sinds een jaar voer ik onze meterstanden wekelijks in op de website van “MinderGas.nl”. Op deze website (er zijn er meer) wordt je gasverbruik o.a. gerelateerd
aan de binnentemperatuur weergegeven. Men spreekt in dit verband over het verbruik per gewogen graaddag (m3/graaddag). Dit getal laat in ons geval over het afgelopen jaar een daling zien van 40%. Toch heb ik nog zo m'n twijfels. Tijd zal het leren en wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten