zondag 14 september 2014

Nagenieten

In augustus waren we met vakantie in de in bergen. In Abondance een dorpje in de Portes du Soleil. In hetzelfde dal als Abondance liggen bergdorpen als Châtel en la Chapelle d'Abondance. Het gebied ligt in Franse Alpen direct boven het meer van Genéve en is vooral bekend van de wintersport. Maar 's-zomers kun je er ook prachtig wandelen. Vooral op die plaatsen waar geen skiliften of skipistes zijn. "N" en ik komen hier al een aantal jaren en het bevalt ons er prima. Vooral in de maand juni, als de sneeuw net weg is zijn de alpages op hun mooist (veel bloemen). Maar ook de maanden daarna tot de eerste sneeuw weer valt is er veel te zien.
Vorig jaar maakten we hier een wandeling naar de Chalet du Mouet. Een niet al te zware wandeling op hoogte.We maken deze vaak als we net in de bergen zijn en we nog wat moeten acclimatiseren. Vanuit het dorpje "la Chapelle d'Abondance  rijden we dan naar boven, naar de parking de Sevan. Daar aangekomen, schoenen aan, rugzak om en lopen maar, richting Chalet du Mouet. Hier houdt de boer zomers z'n koeien, verkoopt kaas -abondance kaas - en kun je ook nog wat eten of drinken.
Toen we daar zaten werden we aangesproken door een vrouw die ons de weg vroeg. Ze vertelde dat ze die week met een groep in de bergen was, niet alleen om te wandelen maar ook om te zingen. Zo maar buiten, op plaatsen waar ze het mooi vonden. Ook vertelde dat ze aan het einde van de week een uitvoering gaven in een zaaltje in La Chapelle en vroeg of we ook kwamen.We lieten het wat in het midden, zijn nog wel even wezen kijken bij het bedoelde zaaltje, maar zagen niet iets wat op een uitvoering o.i.d. leek. Dus het het kwam er niet van.
Deze zomer zag "N" in de kerk van Châtel een pamflet liggen waarop een zanguitvoering werd aangekondigd. Wij 's-avonds om een uur of acht er naar toe. We waren wat vroeg en het was nog donker in de kerk. Toch maar vast naar binnen. We werden direct verrast door prachtige 4 stemmige a capella koorzang. Meer dan bijzonder. Wij met z'n tweeën achter in die sfeervolle kerk en z'n mooie akoestiek, en voorin dat koor van ca 15 vrouwen en mannen, dat in het half duister aan het inzingen was. Na een half uurtje kwam één van de deelnemers  -het bleken Nederlanders te zijn- vragen of we wat naar voren kwamen zitten. Er druppelden nog ca 40 mensen naar binnen, het licht werd aan gedaan en toen begon de uitvoering. Prachtig, wat konden die mensen zingen. Het was muisstil in de kerk, maar je voelde a.h.w. de spanning onder het publiek toenemen. Vooral als een lied beëindigd werd. Het leek alsof of niemand de magie van het wegstervende geluid wilde doorbreken. Er werd hoofdzakelijk klassieke muziek gezongen, zowel wereldse als geestelijke liederen.
En toen was het opeens voorbij. Niks geen cd's om te verkopen, geen geluidsopnames, niets van dat alles. De groep werd gedirigeerd door een vrouw. Jawel, dezelfde als die we het vorig jaar in de bergen bij de Chalet du Mouet gesproken hadden. Achteraf hebben we haar nog even gezegd hoe bijzonder we het hadden gevonden. Zij vertelde dat zij Annemiek van der Niet heette en dat zij jaarlijks een dergelijke zang/wandelreis voor geoefende zangers organiseert. De uit heel Nederland afkomstige deelnemers, moeten goed muziek kunnen lezen en van te voren zelfstandig een partij kunnen instuderen.
Niet om reclame te maken want je moet echt wel wat in je mars hebben om aan zoiets te kunnen deelnemen, maar haar webadres is:,www.zangwandelreizen.nl..Geen opmerkingen:

Een reactie posten