maandag 22 september 2014

Een bijzondere paddestoel?

Gisteren liepen we met 3 van onze kleinkinderen en hun vader en moeder een blauwe paaltjes wandeling in het bos. Momenteel ruikt het er erg lekker en is er een wereld aan paddestoelen te zien. Kortom het is herfst. Op onze wandeling kwamen een in onze ogen opvallende paddestoel tegen die we nog nooit gezien hadden. Eén van m'n kleindochters dacht dat het macaroni was en ik dacht in eerste instantie dat er een bol van een hortensia lag. De zwam had volgens schatting doorsnee van 30 tot 50 cm. Ik heb er een foto van genomen en m'n schoondochter heeft op internet opgezocht wat het zou kunnen zijn.


We kwamen erachter dat het hier een sponszwam betrof. Op wildplukker.nl stond hierover het volgende vermeld:

Eén van de wonderbaarlijkste zwammen in Nederland is de Grote sponszwam(Sparassis crispa). Ze ziet er uit zoals ze heet: een grote ouderwetse badspons. Deze bovenwaterspons is ongeveer net zo zeldzaam. Ze zijn nog wel te vinden, maar alledaags is anders. Ook lijkt ze wel op een bloemkool. Ze heet in het Engels dan ook Cauliflower mushroom (= bloemkoolzwam).

Verder zou de zwam eetbaar en ook erg lekker zijn. Even verderop stonden nog wat bosbessen, daar konden de kinderen nog wat van plukken. De zwam hebben maar lekker laten staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten